Snart i brevlådorna.

Få flyttar pengarna i det orangea kuvertet

I dagarna kommer det orangea kuvertet med våra pensioner i brevlådan. Bara omkring 16 procent av fondspararna flyttar idag aktivt sina pengar mellan olika fonder inom premiepensionssystemet. Alla är inte lika intresserade av pensionsbeskedet.

– Om jag ska vara riktigt ärlig brukar jag stoppa dem så långt bak som möjligt bland mina papper, för det är bara tråkig läsning.

– Siffrorna är inte direkt upplyftande om man inte har ett jobb med hög lön, och är man inte intresserad av att placera pengarna så är det inte så intressant heller, säger Sara Lund.

Sex miljoner kuvert
Närmare sex miljoner orangea kuvert landar inom den närmaste månaden i brevlådor runt om i landet med beräkningar av våra pensioner. Av försäkringskassans beräkningar framgår bland annat hur våra fondplaceringar i premiepensionssystemet har gått.

När premiepensionssystemet genomfördes år 2000 var det 66 procent som aktivt valde fonder.

Orolig för ekonomin
Det är i genomsnitt 16 procent av fondspararna som aktivt flyttar sina pengar mellan olika fonder. Intresset tycks öka med åldern. Mest aktiva är de som är mellan 50 och 59 år, och fler män än kvinnor byter fonder.

32-åriga Sara Lund har inga bra erfarenheter av att flytta sina fondpengar.

– Jag gjorde ett försök i början, och det har bara sjunkit och sjunkit. Det känns som om varje gång man flyttar dem blir det bara mindre pengar. Nu har jag bestämt mig för att de får stå där de är. Jag tänker långsiktigt, säger Sara Lund.

Viktigast för de yngre
Men fondplaceringarna är viktigare för dem som är födda 1954 eller senare. De har en större del av sitt sparande i fonder än de som är äldre och delvis har sin pension beräknad i det gamla ATP-systemet.

Men oron är stor att det blir knapert på ålderns höst oroar Sara Lund.

– Det tycker jag nästan. Jag är lite över 30 och de flesta är oroliga. Var ska man få pengarna ifrån? Man vill ju inte leva på tonfisk och makaroner när man blir gammal, säger hon.

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".