Handeln med Afrika ökar

Sveriges handel med Afrika blir allt större. Förra året ökade exporten till afrikanska länder söder om Sahara med 26 procent.

Sveriges export till Afrika söder om Sahara ökade med drygt 2 miljarder kronor förra året och var den snabbast växande exportmarknaden. Totalt exporterades varor till ett värde av drygt 11 miljarder kronor. Och det som exporteras är framförallt teleutrustning, energisystem och lastbilar.

Höjda råvarupriser
Den främsta orsaken till den ökade exporten är kraftigt höjda råvarupriser som gett många afrikanska länder en rejäl stjuts med ökad tillväxt och mer pengar att handla för. Idag används också överskotten i allt högre grad till återinvesteringar i ländernas infrastruktur och industri än vad som gjorts tidigare. De tre viktigaste exportmarknaderna i Afrika för svenska företag förra året var Sydafrika, Nigeria och Ghana.

Johanna Sundén
johanna.sunden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".