Klubbar runt Stureplan lockar.

Oenighet om kroglag mot minderåriga

Operation Krogsanering i Stockholm föreslår en lag som inte låter minderåriga vara på krogen efter ett visst klockslag. Det tror inte folkhälsominister Morgan Johansson på. 

Många nattklubbar runt om i Sverige lägger själva upp bilder på internet på minderåriga gäster.

– Jag har svårt att se hur en sådan lagstiftning skulle se ut och jag är skeptisk. Ansvarstagande krogar ser till att de som är under 18 år inte kommer in. Krogmiljön är till för dem som är över 18. Så är det bara, säger Morgan Johansson.

Jackie Nylander är ordförande för tillståndsenheten i Stockholms stad och tycker att det alldeles för ofta händer att länsrätten ger serveringstillståndet tillbaka till nattklubbarna efter det att kommunen har återkallat det.

Men Morgan Johansson håller inte alls med om det utan tycker snarare att det är kommunernas fel.

– Det är fel av kommunerna att skylla på domstolarna. Min bild är motsatsen. Kommunerna är ofta för passiva i att ingripa och i sin tillsyn. Vi har fått tre gånger så många alkoholtillstånd de senaste tio åren och det är kommunerna som har släppt fram den utvecklingen. Har man så väldigt många fler tillstånd, blir också tillsynen svårare.

Det är inte lagstiftningen det är fel på, utan det är kommunernas tillsyn, att man inte är aktiv nog att se till att lagstiftningen efterföljs, säger folkhälsominister Morgan Johansson.

Anders Forsberg
anders.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".