Presidentavgång riskerar öka våldet i Kaukasus

Dagestans lokale president har oväntat avgått. Därmed riskerar våldet i Kaukasus att trappas upp ytterligare. I Dagestan har attacker, attentat och skottlossning blivit allt vanligare. I natt dödades en polis och två rebeller i en dygnslång strid i en dagestansk by nära gränsen mot Tjetjenien.

Enligt officiella ryska nyhetskällor pågick striden i ett dygn innan den skola där rebellerna gömde sig sprängdes och två rebeller hittades döda, en polis dödades. Ännu en våldsam incident i det kaukasiska bergiga Dagestan, med gräns mot Tjetjenien och Iran.

Strider som omväxlande skylls på konflikter mellan klaner, kriminella, muslimska extremister och tjetjenska rebeller som opererar över gränsen.

Styrt med järnhand i 22 år
Poliser och lokala ledare har varit särskilt utsatta för attentat och mordförsök. Men det kunde ha varit än värre om inte Magomedali Magomedov styrt Dagestan med järnhand i 22 år. Eller kanske har järnhanden orsakat en del av blodspillan?

Magomedov anklagas för att ha underblåst islamisk extremism genom sin oförsonliga klappjakt på terrorister - där oskyldiga muslimer råkat illa ut. En hårdför antiterrorkampanj som till en del ligger bakom en rad mord på polischefer och rättsansvariga. De senaste två åren har det dödats fler myndighetspersoner i sådana attacker än i konfliktens Tjetjenien.

Avsatt av Putin?
Sent igår flög den 75-årige lokale presidenten in från ett möte med president Vladimir Putin i Moskva. Ett möte där Magomedov sagt att han vill avgå. Vem som egentligen tog initiativet är något oklart, redan för ett år sedan sa president Putins sändebud i Kaukasus att Magomedov borde avgå eftersom delrepubliken under hans tid blivit så korrupt att det hotade hela områdets stabilitet och säkerhet.

Nu säger Magomedov att han självmant avgår av åldersskäl. Hans ersättare är redan utsedd av Kreml, men inte offentliggjord. I enlighet med det nya mer centralstyrda ryska systemet utser president Putin en ny kandidat, som sedan ska godkännas i det lokala parlamentet.
                                      Maria Persson Löfgren, Moskva
                                               maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".