Lars-Eric Petersson. Foto:Sören Granath/SR

Petersson: Jag är förväntansfull

Rättegången mot förre Skandiachefen Lars-Eric Petersson började på fredagen i Stockholms tingsrätt. Åtalet gäller Lars-Eric Peterssons beslut att utan styrelsens godkännande häva beloppsbegränsningen i ett bonusprogram, vilket ledde till att några Skandiadirektörer fick 185 miljoner kronor för mycket i bonus.

Därtill ska Lars-Eric Petersson ha ökat sitt eget pensionsavtal med 37 miljoner kronor. Ekot träffade Lars-Eric Petersson före rättegången.

– Jag ser positivt på att rättegången startar. Jag är förväntansfull och ser fram emot att alla spekulationer kan få sitt slut. När vi ser tillbaka kan vi se att allt har gått rätt till i Skandia och att ansvarsfrågorna är utklarade, säger Lars-Eric Petersson.

Du verkar vara på stridshumör?

– Jag tycker att det är bra att saker och ting kommer fram i offentlighetens ljus.

Hade du väntat dig att det skulle gå så långt som till en rättegång?

– Nu är vi där vi är, och då ska vi reda ut det här på ett positivt sätt.

Hur tror du att det kommer att gå?

– Det är inte jag som avgör. Jag kommer att, tillsammans med min advokater, lägga fram hur det har gått till. Jag hyser stor tilltro till att det kommer att visa sig att jag saknar allt ansvar i de frågor som jag anklagas för, säger Lars-Eric Peterson.  

Lars-Eric Petersson är åtalad för grov trolöshet mot huvudman i två fall. Åklagaren Christer van der Kwast har ägnat förmiddagen åt att gå igenom mängder av styrelsemötesprotokoll från Skandia från åren 1997 till år 2000.

Man måste vara väldigt insatt i målet för att kunna hänga med och finna det intressant. Rättens ledamöter arbetar hårt i sina pärmar för att följa åklagaren argumentering.

Inget nytt har kommit fram idag. Det mesta är väl känt via medierapporteringen. Åklagaren Christer van der Kwast har baserat åtalet på vad som hände under hösten 2000, när bonusprogrammen i Skandia skenade mot miljardbelopp och Lars-Eric Petersson enligt åklagaren försökte dölja vad som skedde.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".