Tyska bondgårdar tvingas stänga

I Tyskland verkar det nu som om skandalen med gift i djurfoder växer. Idag tvingades var fjärde grisuppfödare i delstaten Mecklenburg Vorpommern att stänga. De får inte längre skicka sina grisar till slakt.
Det här en följd av en skandal i jordbruket som rullades upp förra veckan. Då konstaterandes det att ekologiskt uppfödda höns och kalkoner fått foder, där spår av det förbjudna cancerframkallande ämnet Nitrofen hittats. Man spårade snabbt källan till en lagerlokal i östra Tyskland där man under DDR- tiden lagrat bekämpningsmedel, och nu lagrade ekologiskt odlad säd. Flera ekologiska produkter drogs in från handeln och hundratusentals höns nödslaktades. Mer foder smittat? Nu visar det sig att foderleverantörerna har blandat delar av det ekologiska fodret i den smittade lokalen med vanligt foder för grisar, nötkreatur och höns. 50 000 ton tror man har sålts till jordbrukare. Det är oklart om det innehållit halter av Nitrofen eller inte. Gårdar stängs På gårdarna det handlar om så var det många som drabbades hårt av förra årets BSE-larm. Det är också därför som lantbruksorganisationer och myndigheter inte ger ut namn på vilka gårdar som nu tvingats stänga. Visa av skadorna från förra årets hysteri. Då tvingades bönder fly bakvägen ur sina hus när media belägrade deras drabbade gårdar. Slår hårt Men det är fodertillverkarna som är orsak till att giftet kommit ut till djuren. Det är man mån om att framhålla från lantbruksorganisationer. Om det visar sig att fodret har smittats kommer det att slå hårt mot jordbruket i de redan fattiga östra delstaterna i Tyskland
Gunnar Bolin , Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".