Ryss häktad misstänkt för spioneri

En 29-årig rysk forskare häktades på fredagen vid Stockholms tingsrätt misstänkt för spioneri. Mannen misstänks ha överlämnat handlingar till främmande land.

Uppdaterad 16:10
Till vilket land, eller vad för sorts handlingar det rör sig om vill chefsåklagare Tomas Lindstrand inte gå in på. 

– Det handlar om spioneri, och om det är militära hemligheter eller inte vill jag inte gå in på. Men däremot handlar det om sådana uppgifter som kan tänkas vara till med för rikets säkerhet eller för totalförsvaret om det kommer till främmande makts kännedom, säger Tomas Lindstrand.  

Mannen, som är född 1976, greps i Uppsala på onsdagen. Han har sedan några år tillbaka gästforskat på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala om växter och speciella virus som drabbar växter.  

Under uppsikt en tid
Säkerhetspolisen har haft honom under uppsikt under ett par månader, men han misstänks för spioneri mellan januari 2005 och februari i år.

Chefsåklagare Tomas Lindstrand vill inte gå in på hur stora skador spioneriet har orsakat, men han tror att det får konsekvenser för Sveriges relationer till det berörda landet. Vilken sorts bevis man har vill han inte heller kommentera.  

– Det får visa sig hur starka bevisen är. I dagens läge har vi bevis för att han blir häktad på sannolika skäl, säger Tomas Lindstrand.  

Starkare misstankegraden
Sannolika skäl är den starkare graden av misstanke.

Som grund för häktningen anger också tingsrätten att det annars finns stor risk för att mannen lämnar landet, förstör bevis eller fortsätter med det han nu misstänks för. 

Advokat Ola Salomonsson företräder den spionmisstänkte mannen. 

– Vi har bestritt häktningsyrkandet. Det är egentligen inte mer än så som jag vill säga, säger Ola Salomonsson. 

Varför tror han att han sitter här idag? 

– Han har en uppfattning, men jag kan inte gå in på det, säger Ola Salomonsson. 

Katarina Schulz
katarina.schulz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".