Telia i dragkamp om finska teleabbonenter

I Finland har Telia hamnat i blåsväder i det pågående kriget mellan dom finländska mobiloperatörerna. Många av Telias kunder tvingas nu byta sina SIM-kort innan fredag morgon, annars fungerar inte deras mobiltelefoner längre. Och tvångsbytet har fått en hel del finska kunder att surna till på Telia.
Det var bara för någon dag sedan som ungefär 100.000 av Telias finländska kunder fick ett brev hem med ett nytt SIM-kort - det lilla kort som gör att mobiltelefonen fungerar. Kortbytet måste ske omedelbart, senast natten till fredag, annars fungerar inte telefonen längre. Och dom som har gamla så kallade enbandstelefoner, dom tvingas också köpa en ny mobiltelefon. Och dessutom är en massa Telia-kunder på semester nu och får därför inte sitt nya SIM-kort, så fredag morgon så fungerar inte deras telefoner längre. Ingen förklaring till varför Telia agerar på det sättet fanns att få. Förrän i dag då Telias finländska ledning avslöjade att en av konkurrenterna, mobiloperatören Radiolinja, som Telia delvis också samarbetar med, har utnyttjat samarbetet till att skicka SMS-meddelanden till Telias kunder och bett dom byta till Radiolinja, vilket många kunder också har gjort. Radiolinja plockade kunderna via en bakdörr som Telia uttrycker det. En bakdörr som stod öppen på grund av det tekniska samarbetet mellan operatörerna. Vilket tvingat Telia till att agera på det här sättet säger Telia Mobiles Finlandschef Erik Hallberg till Ekot.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".