Bloggkrönikan 18 februari 2006

Bloggkrönikan innehåller funderingar om KU-förhör, personlig integritet och pensionsaktivism.

Efter de avslutade förhören i riksdagens konstitutionsutskott om hur tsunamikatastrofen hanterades konstaterar bloggen Yastory uppgivet: 

”I det stora hela har inget nytt framkommit. Göran Persson och Laila Freivalds beklagar att de var sena i starten, naturligtvis. Persson tar på sig ansvaret för hela regeringen. Alliansen och Miljöpartiet vill ändå se Laila hängd. 

20 timmars förhör. Lagom taffliga. Lagom intetsägande. Lagom tråkiga. Sådana politiker har och får vi. Det är som kvällspressen. Vi får det vi förtjänar. Det vi köper alltså. Och uppenbarligen köper svenska folket meningslösa KU-förhör. 

KU-förhör är precis som riksdagen en partipolitisk institution. Den stora frågan nu sägs vara om Mp gör slag i saken, om alla i Mp:s riksdagsgrupp går på samma linje som språkröret Peter Eriksson, att Freivalds bör fällas. 

Vilken spänning! Svensk politik när den är som bäst! Vilken dramatik! 

Som sagt vad, valdeltagandet lär inte bli högre i år.”

Björn Johansson med bloggen Kunst und Kultur specialstuderade statsministerns uppträdande inför konstitutionsutskottet: 

”Göran Persson … är cool och vet hur man intar rummet och tar kontroll över situationen. När han kommer in går han fram och tar alla utfrågare i hand. Det tror jag inte de som varit där tidigare gjort. Genast har han någon sorts övertag. Han smyger inte bara in och sitter och skäms.
Han fortsätter sen att prata på sitt karaktäristiska lugna långsamma sätt. Säger till ordföranden att han inte förstår Ingvar Svensson från kd, som sluddrar på småländska. Lyckas också få tillfälle att tillrättavisa folkpartisten i en procedurfråga - så här går det till i KU. Honom kommer de knappast åt.”

Frågorna om personlig integritet och övervakning fortsätter att engagera många bloggare. Erik Hultin och Stefan Sanneskär skriver på sin blogg Virtuellt bondförnuft – HitOchDit.com att de nu väntar på justitieminister Thomas Bodströms nästa steg i storebrorsraketen, efter brittisk förebild: 

”Den brittiska polisen är oroad över en funktion i Microsofts nästa operativsystem som ger användarna möjlighet att kryptera data. Enligt BBC News så har den brittiska regeringen inlett samtal med Microsoft om saken, och i det fallet så kan man endast undra varför dessa samtal endast involverar Microsoft. Det finns ju ett relativt stort antal andra varianter av kryptering ute på marknaden idag, men dessa nämns inte alls….. ännu.

Är det någon som är redo att sätta emot i ett vad om att frågan om kryptering kommer att föras upp på dagordningen av Thomas Bodström? Jag överväger kraftigt att göra på så sätt som jag läste någonstans (fast då var det på skoj), och börja skicka alla mina mail med kopia direkt till Thomas Bodström så kan han ju ta hand om det hela själv. Förvisso så kan det bli en hel del diarieföring om vi är många som gör likadant, men det kan jag leva med.”

Senvinter eller förvår, där någon gång brukar de oranga pensionskuverten skickas ut. Bibliotekarien Malin med Malinbloggen har gjort intressanta existentiella erfarenheter: 

”Igår besökte jag min personliga bankman och såg bland annat över mitt pensionssparande. Jag gjorde en, för mig, djärv ändring från räntebärande obligationer till att satsa på Kina-fonder. Jag kände mig streetsmart och frän när jag slöt kappan tätare kring mig och började fantisera om ”Malin: en riskkapitalist”.


-– Du tänkte inte på att Kina är en diktatur då? undrade J. när jag stolt berättade om mina ändringar.


– Du vet att Kinas investeringar nu kan leda till stor miljökatastrof? spädde P. på.
Jag TÄNKTE verkligen inte på det. Jag tänkte bara på PENGAR. Vad har hänt med mig?
Låt tusen blommor blomma....”

Citerade bloggar
Yastory: http://blogg.passagen.se/yastory/20060217#20_timmar_med_ku
Björn Johansson: http://kunstundkultur.blogspot.com/2006/02/hsb.html 
Virtuellt bondförnuft: http://www.hitochdit.com/2006/02/16/integriteten-hanger-alltmer-lost/#i1140128353
Malinbloggen: http://malinbloggen.blogspot.com/

Policy för Ekots bloggkrönika:
Ekots bloggkrönika återger åsikter, tankar och inlägg om politik och samhälle i vid bemärkelse som publiceras på bloggar på internet. Förutsättningen är att de ska vara relevanta, genomtänkta och välgrundade.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".