Sämre arbetsmiljö ger fler sjukskrivna

Långtidssjukskrivningarna fortsätter att öka mest bland kvinnorna, enligt en ny undersökning från Riksförsäkringsverket.
– Det har skett väldigt stora förändringar i många kvinnors arbetsmiljö under nittiotalet, framförallt inom den offentliga sektorn, inom verksamheter som vård, skola och omsorg, säger utredaren Ulrik Lidwall på Riksförsäkringsverket. Långtidssjukskrivningarna fortsätter att öka mest bland kvinnorna, enligt en ny undersökning från Riksförsäkringsverket som också visar att det blir vanligare med långtidssjukskrivningar bland unga kvinnor. Vård och omsorg Anställda inom vård och omsorg är fortfarande den yrkesgrupp som har den största andelen långtidssjuka står också att läsa i rapporten, liksom att det i snitt tar allt längre tid att komma tillbaka från en långtidssjuksrivning. Det är inte bara de som jobbat länge som blir långstidssjuka också bland kvinnor under 25 år märks en ökning och jämfört med männen är de långtidsjuka kvinnorna yngre – snittåldern är 44 år mot 47 för männen. Offentliga sektorn I den här undersökningen, som jämför år 2001 med år 2000, kan man läsa att anställda inom vård och omsorg fortfarande är den yrkesgrupp som har den största andelen av långtidssjuka och det bidrar starkt till att den offentliga sektorn har förhållandevis fler långtidsjukskrivningar än den privata sektorn. I rapporten konstateras också att det i snitt tar längre tid att komma tillbaka från en långtidssjukskrivning och man kan se en rätt kraftig ökning av långtidsjuka som redan hade haft en längre sjukskrivning bara nåt år tidigare. Och Ulrik Lidwall tror att det beror på att arbetslivet är tuffare idag än för tio år sen. – Vi har en förändrad arbetsmarknad som ställer högre krav på arbetshälsan nu, säger han.
Johan Prane, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista