Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Persson oroad av flygets miljöpåverkan

Publicerat fredag 17 februari 2006 kl 16.57

Flyget är ett stort hot mot den svenska miljön, enligt både forskare och statsminister Göran Persson.

Flygresorna ökar och fortsätter utvecklingen likadant kommer flyget stå för hälften av de koldioxidutsläpp som varje svensk får göra år 2050, enligt det mål som regeringen satt upp.

– Flyget har ett problem framför sig, som man måste adressera. Flyget är säkert medvetet om det och det är en dramatisk situation för dem. Om man jämför utsläppen på sträckan Stockholm-Göteborg och ser att de är 15 000 gånger större för flyget än för tåget så har man satt fingret på den ömma punkten, säger Göran Persson.

Regeringen har redan föreslagit en fast skatt per passagerare på svenska flyg, men enligt Persson vore det bättre om flyget får betala för sina utsläpp genom att tas in i systemet för handel med utsläppsrätter.

– Flyget står inför en situation där de kommer att få en ökad belastning av både avgifter och skatter av miljö- och resursskäl, säger statsministern.

Idag står flyget för en fjärdedel av transportsektorns utsläpp och tiondel av svenskarnas totala utsläpp. Hittills har flygandet fördubblats var femtonde år.

Fortsätter den utvecklingen kommer alltså flyget stå för hälften av de utsläpp som varje svensk, enligt regeringens mål, får göra 2050.

I dag betalar flyget varken koldioxidskatt eller energiskatt och bara moms på inrikesresorna. Enligt Jonas Åkerman behöver det ändras på något sätt.

– Skulle man ha en skatt motsvarande den vi har på koldioxid, som idag är 91 öre per kilo, skulle svenskars flygresor bli ungefär sju miljarder kronor dyrare. Det skulle ha en viss effekt, säger Jonas Åkerman är forskningsledare vid avdelningen för miljöstrategisk analys vid KTH.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".