Mamman förs in till häktningsförhandlingen. Foto: Daniel Rundqvist/SR.

Anhöriga häktade för misstänkt mord

Polisens dykare har hittat en kropp i den sjö söder om Jönköping där man letat efter den försvunne tioåringen vars mamma och hennes sambo på fredagen häktades för mord. Kroppen har ännu inte identifierats.

Mamman till den tioårige pojke som försvann i Göteborg och hennes sambo häktades på fredagen av Eksjö tingsrätt. Båda är på sannolika skäl misstänkta för att ha mördat pojken hemma på gården söder om Jönköping.

Åklagaren Erik Handmark var förtegen om exakt vilka bevis han stödjer sig på.

– Det är en stor mängd indicier som har lett till beslutet. Ingen är skäligen misstänkt utan på sannolika skäl misstänkt.

Vad har gjort att misstankarna stärkts mot paret?

– jag kan inte gå in på de särskilda omständigheter som jag redogjort för inför stängda dörrar. Vi vill under de närmaste dagarna ha utrymme för att vidta åtgärder i förundersökningen för att komma närmare en lösning i fallet, säger han.

Sannolika skäl
Gömda bakom en jacka och en handduk anlände mamman och hennes sambo med några timmars mellanrum till Eksjö tingsrätt och häktningsförhandlingarna.

Båda nekade till mordanklagelserna, men strax före klockan tre kom beskedet, båda häktades på den högre misstankegraden sannolika skäl misstänkta för mord.

Men vad som ligger bakom anklagelserna och vad som sagts bakom de stängda dörrana i rättsalen av åklagaren och fösvaret berättar man inte. Men enligt åklagaren ska mordet ha skett hemma på gården någon gång under januari, före resan till västkusten där pojken anmäldes försvunnen vid ett köpcentrum i Göteborg.

Men exakt när kan inte Erik Handmark ge besked om.

– Det vet vi inte men det finns indikationer på att han har setts i varje fall kring jultid och strax därefter. Det är fråga om januari 2006, säger han.

Medgivande från sambon
Trots att båda misstänkta nekar till brott medgav ändå sambon häktningen, något som fick många att höja på ögonbrynen. Det handlar om nya uppgifter som kom så sent som på fredagsmorgonen, säger försvarsadvokat Per Oehme.

– De uppgifterna gjorde att vi beslutade oss för att ha den inställningen och utredningen kommer alltså att med en helt ny vändning börja om på nytt på måndag.

Vad handlar det om som är så avgörande?

– Eftersom uppgifterna inte kommer från min klient och eftersom det är utredningssekretess så kan jag inte uttala mig om det.

Trots omfattande undersökningar på familjens gård så har inte pojken återfunnits där och under fredagseftermiddagen har dykare undersökt en sjö strax söder om Jönköping efter tips. Varken polis eller åklagare vill kommentera resultatet men Sveriges Radio Jönköping, som haft en reporter på plats, rapporterar att en kropp hittats och burits bort på bår.

Att det verkligen är den försvunne tioåringen som hittats är ännu inte bekräftat.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".