Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hårda ord i Skandiarättegången

Lars-Eric Petersson. Foto: Sören Granath/SR

På fredagsförmiddagen började rättegången mot förre Skandiachefen Lars-Eric Petersson i Stockholms tingsrätt. Efter flera års utredande om vidlyftiga bonussystem och ersättningar – så ska saken nu avgöras i rättegång.

Redan första dagen blev det konfrontation mellan åklagare och försvarare.

Peterssons advokat Torgny Wetterberg angrep åklagaren Christer van der Kwast.

Medieuppbådet var imponerande, Lars-Erik Petersson uppträdde ledigt och leende och advokaten gick till hårt angrepp mot åklagaren, men på ett sådant sätt att rättens ordförande Göran Nilsson tvingades ingripa.

Lugn start
Annars var det en lugn start på en ovanlig rättegång, där ju Lars-Eric Petersson åtalas för grov trolöshet mot huvudman i två fall och riskerar upp till sex års fängelse.

Enligt åtalet har Lars-Eric Petersson utan styrelsens godkännande tagit bort beloppsbegränsningen, eller taket, för åren 1998 och 1999 i bonusprogrammet Wealthbuilder.

Minst 185 miljoner kronor för mycket har därmed betalats ut till förmånstagarna i programmet. Dessutom har Lars-Eric Petersson själv fått ut 37 miljoner kronor mer i pension än vad styrelsen godkänt.

Fördes bakom ljuset
Åklagarens slutsats är att styrelse och ersättningskommittén fördes bakom ljuset.

Advokat Torgny Wetterberg var också mycket kritisk till mediernas bevakning av Skandia och Lars-Eric Peterssons påstådda hantering av de omdiskuterade bonusprogrammen.

Bland annat menade Torgny Wetterberg att det finns många felaktiga påståenden i den granskningsrapport som presenterades 2003 av advokat Otto Rydbeck, och att det numera endast är åklagaren som står fast vid den rapportens påståenden och faktauppgifter.

Wetterberg hävdade att åklagaren i sin sakframställan i stort sett undvikit att berätta om hur Skandia är och var organiserat och hävdade att sakframställan var ofullständig.

Rättegången pågår till april.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".