Brasa kan orsaka partiklar.

Partiklar inomhus kan vara skadliga

Partiklarna i luften inomhus kan påverka vår hälsa påtagligt. Riskerna är särskilt stora för barn, gamla, rökare och personer med hjärt-lungsjukdom eller diabetes. Det konstaterar Socialstyrelsen i en ny rapport. Men att sätta gränsvärden är inte aktuellt.

Att partiklar i utomhusluften kan påverka hälsan är väl känt. Våra luftvägar, hjärtan och blodkärl mår inte väl av partiklar från till exempel förbränning och bilavgaser.

Men nu forskas det också intensivt på vilka risker partiklarna inomhus medför. Socialstyrelsen har gjort en genomgång av de studier som finns på området och den visar att en rad vanliga aktiviteter hemma framför allt städning, men också matlagning på gasspis och tända stearinljus kan öka antalet partiklar i luften.

Partiklar från vedeldning
Många partiklar kommer också in i byggnader utifrån, från trafiken och från uppvärmning, inte minst vedeldning och förbränning, och forskarna vill helst se en bättre kontroll av den luft som tillförs utifrån genom fläktsystem och filter, enligt Gunnel Emenius, medicine doktor vid Arbets- och miljömedicin i Stockholms läns landsting.

– Det är naturligtvis viktigt i alla byggnader, och inte minst skulle det vara viktigt i hemmiljön där vi har små barn. Men de flesta bostäder har inte den typen av ventilationssystem att vi kan ha den kontrollen över tillförd luft, säger Gunnel Emenius.

– Men ser man till andra miljöer där vi har bättre möjligheter och känsliga grupper, så är det förskola, skola, äldreomsorg och vårdinrättningar. Där har man ofta den här typen av ventilationssystem dessutom, där man skulle kunna kontrollera tillförd luft, säger Gunnel Emenius.

Kan man som privatperson minska partikelhalten hemma?

– Man ska inte sluta vädra av rädsla för luftföroreningar. Skulle vi inte ta in luften utifrån skulle vi få katastrofalt dålig miljö i våra byggnader.

Lite vatten vid städning
– När man städar vill jag rekommendera att man inte städar med så mycket vatten och att man inte använder starka städkemikalier. Och fick jag skulle jag stoppa all försäljning av doftblock. Den här typen av produkter tillför ämnen till inomhusluften som kan reagera med utomhusluften och bilda partiklar som inte är så hälsosamma, säger Gunnel Emenius, medicine doktor vid Arbets- och miljömedicin vid Stockholms läns landsting.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".