USA stoppar palestinskt bistånd

Det amerikanska utrikesdepartementet har nu stoppat allt bistånd till de palestinska myndigheterna och begärt att 400 miljoner kronor för infrastrukturprojekt som redan har betalats ut ska skickas tillbaka.

– Vi vill förhindra att dessa pengar hamnar hos terroristerna i en kommande Hamas-regering säger det amerikanska utrikesdepartementets talesman Sean McCormack.

President Mahmud Abbas har accepterat att betala tillbaka pengarna.

Stämt av med Israel
USA har stämt av sin strategi med Israel och vill visa att en Hamas-ledd palestinsk regering kommer att ha ett högt pris.

Hamasledaren Ismail Haniya fördömer åtgärderna som kollektiv bestraffning. Även här i USA ser en del stora risker med att svälta ut palestinierna.

Clinton förespråkar förhandlingar
USA:s förre president Bill Clinton uppger för Ekot att han istället vill se vad han kallar en IRA-lösning.

Genom att förhandla med Hamas kan man få den nya regeringen att ansluta sig till att fortsätta fredsprocessen och få Hamas att stegvis ändra sina mål om Israels utplåning, tror Bill Clinton.

Men Vita huset menar att man måste ställa absoluta krav på att Hamas ändrar sig i grunden, annars väntar utfrysning och det amerikanska utrikesdepartementet är mycket irriterat över att Turkiets utrikesminister tagit emot Hamas-ledarna.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".