Chavez höjer tonläget.

Venezuela hotar stoppa olja till USA

Venezuelas president Hugo Chavez hotar att stoppa oljeleveranserna till USA. Hotet om indragen olja är en allvarlig upptrappning av det spända läget mellan USA och Venezuela.

– USA:s regering ska veta att om de passerar en viss gräns så kommer de inte längre att få någon olja från Venezuela. Jag har redan vidtagit åtgärder beträffande detta, säger Venezuelas president Hugo Chavez.

Ordkrig trappas upp
Det är den senaste upptrappningen i ordkriget mellan de båda länderna. President Chavez hot kommer dagarna efter att USA:s utrikesminister Condoleezza Rice sagt att Venezuela är ett av de största problemen i regionen och att landets nära förbindelser med Kuba är en fara för demokratin i Latinamerika.

Venezuela är världens femte största oljeexportör och står för 15 procent av USA:s energiimport.

Vill sälja till andra
Venezuela är beroende av inkomsterna från oljeexporten till USA. Men nu säger president Chavez att det finns många andra som vill köpa oljan och att han vill stärka Latinamerikas självständighet genom att bygga ut raffinaderier och pipelines och sälja billig olja och naturgas till länder som Argentina och Brasilien.

Skulle Venezuela göra verklighet av hoten att strypa oljeexporten till USA kommer det att leda till kraftig höjda oljepriser.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".