De stulna tavlorna.

Misstänkta Munch-tjuvar inför rätta

I Oslo tingsrätt inleddes i torsdags rättegången mot sex män anklagade för stölden av Edvard Munchs världsberömda målningar ”Skriet” och ”Madonna” för ett och ett halvt år sedan. 

Det antyds också att tavelstölderna kan ha samband med ett annat sort rättsfall i Norge just nu, den så kallade Nokas-affären.

Våren 2004 rånades Norsk kassaservices kontor i Stavanger. En polisman dödades. Fredag i kommande vecka faller dom i den rättegången. 

Den så kallade Nokas-rättegången är den mest medieuppmärksammade i Norge på mer än femtio år. Men spelade den huvudåtalade i det målet också en roll när Edvard Munchs målningar ”Skriet” och ”Madonna” stals från Munch-museet i Oslo några månader senare?

Inte preciserat
Polis och åklagare, men framför allt medierna, antyder det. Eventuellt kan han komma att kallas till den rättegång kring tavelstölden som nu startat. En rättegång där åklagaren Terje Nyboe inte på förhand har preciserat vem av de åtalade som gjort vad.

– Här är det flera personer som har varit inblandade på flera olika sätt, och därför har jag formulerat det så att det kan innefatta flera olika alternativ för medverkan för de olika tilltalade, säger Terje Nyboe. 

Hade tavlorna på sin gård
Fem av de sex, alla tidigare kriminellt belastade, åtalas för själva rånet. Den sjätte, en känd dragraceförare, åtalas för häleri.

Bevisligen har tavlorna i ett skede förvarats på hans gård utanför Oslo, innan de försvann ut i det ännu okända.

Någon teknisk bevisning har åklagaren inte lagt fram. I huvudsak bygger åtalet på avlyssning av omkring 10 000 olika telefonsamtal, samtal som redan vid första rättegångsdagen visat sig så besvärande för en och annan av de åtalade att de har haft svårt att förklara sig. Rättegången väntas pågå i fyra veckor.

Bengt Lindroth, SR:s Nordenkorrespondent
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".