Samarbetspartierna: Bodström hotar integriteten

Justitieminister Thomas Bodströms förslag att tillåta telefonavlyssning och buggning för att komma åt brottslingar kan hota enskilda personers integritet, enligt regeringens samarbetspartier.

Bodström borde vänta med sina förslag till dess den pågående integritetsutredningen är klar. Det anser regeringens bägge samarbetspartier vänsterpartiet och miljöpartiet.

– Jag tycker att det är väldigt märkligt när det finns en utredning med uppdrag att undersöka hur mycket det här påverkar människors privatliv, allt det där från att vi får fler och fler kameraövervakningar och telefonavlyssningar och buggning. Det finns så många förslag på det här området så det är märkligt om den utredningen inte får jobba färdigt först, säger Peter Eriksson, språkrör i miljöpartiet.

Utredningen pågår
Den pågående Integritetsutredningen ska kartlägga hur den enskildes integritet hanteras och regleras i dagens lagstiftning.

Det gäller alla aspekter av intrång i den personliga integriteten, alltså även sådana förslag som justitieminister Thomas Bodström lägger fram om telefonavlyssning och buggning.

Vänsterpartiets ordförande Lars Ohly använder uttrycket ”Bodströmsamhället” i samband med att polisen får allt större rätt att övervaka och avlyssna medborgare.

– Jag tycker att vi kunde göra halt nu och vänta för det här har gått väldigt fort och det går i en riktning som jag är tveksam till för den innebär att väldigt många människor kommer att utsättas för övervakning trots att de inte är misstänkta för brott. Det är orimligt i ett rättssamhälle, säger Lars Ohly.

Vad tycker du att justitieminister Bodström skulle göra?

– Backa flera steg och inse att vi är på väg i en riktning som vi inte riktigt vet vart den leder. Det är farligt för politiker att fatta beslut i någon sorts panik under förevändning att bekämpa terrorism när det kanske innebär att vi faktiskt skapar ett samhälle som blir hårdare och kallare.

Justitieminister Thomas Bodström kan inte tänka sig att avvakta med förslagen om att tillåta hemlig avlyssning, så kallad buggning och telefonavlyssning.

– Det vore olyckligt för då kunde det bli ett ännu större försprång för dem som begår grova brott och det vore ett svek mot alla brottsoffer och deras integritet som de här brotten innebär. Men man ska också komma ihåg att den här integritetsutredningen handlar ju om hur vi ska se integriteten i samhället i stort, det handlar inte om brottsbekämpning, säger justititeminister Thomas Bodström.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".