Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bodström backar om övervakning

Publicerat lördag 18 februari 2006 kl 14.55

Regeringen backar från förslaget att Försvarets radioanstalt fritt ska få följa all telefon- sms- och e-posttrafik som går till och från Sverige. Förslaget är inte tillräckligt rättssäkert och ska därför göras om, sa justitieminister Thomas Bodström i Ekots lördagsintervju.

– Jag tycker inte att det ursprungliga förslaget var tillräckligt rättssäkert. Nu jobbas det om och vi får väl se vad försvarsdepartementet kommer fram till, säger Thomas Bodström.

Vad var det som inte var rättssäkert?

– Jag tyckte att det var för stor risk att oskyldiga människor kunde avlyssnas.

Vad skulle behöva förändras?

– Att det ska finnas starkare kontroller för när man får avlyssna. Försvaret behöver ju avlyssna i vissa fall men även i de fallen måste det finnas rättssäkerhetsgarantier.

Det förslag regeringen nu överger gav fritt fram för Försvarets radioanstalt att ta del av alla mejl, all sms-trafik och alla telefonsamtal som korsar Sveriges gränser.

Detta har väckt starka reaktioner i den pågående debatten om personlig integritet och förslaget görs nu alltså om på försvarsdepartementet.

Exakt hur de rättsäkerhetsgarantier justitieministern talar om ska se ut kan han ännu inte säga.

Oroad över friande dom
Thomas Bodström berättade också att han är oroad över konsekvenserna av den friande domen mot Pastor Åke Green.

Green friades från åtal för hets mot homosexuella i Högsta domstolen, HD, trots att HD ansåg att Greens predikan strider mot den svenska hetslagstiftningen.

Det som gjorde att Green ändå friades var Europakonventionens bestämmelser om religionsfrihet.

Inväntar domar
Ytterligare några domar på det här området är på väg. Efter att ha sett dem ska justitieministern avgöra hur hetslagstiftningen ska göras om för att ändå kunna skydda homosexuella.

– Jag är väldigt oroad över att det finns personer som är väldigt fientliga mot homosexuella och som försöker ta chansen att flytta fram sina positioner efter den här domen, säger justitieminister Thomas Bodström.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".