Statssekreterare: Inget jäv när bidrag beviljades

Tidigare på lördagen berättade P1-programmet Konflikt att chefen för näringsdepartementets jämställdhetsenhet Marianne Laxén suttit ordförande för en organisation som fått mer än sju miljoner kronor statsbidrag under de senaste åren. Statssekreterare Lise Bergh säger hon inte kan se att det varit fel enligt regeringens regler om jäv.

Marianne Laxén är chef för näringsdepartementets jämställdhetsavdelning, en avdelning som under de senaste sex åren delat ut drygt 50 miljoner kronor till satsningar på jämställdhet.

Unifem fick bidrag
Samtidigt är hon medlem i föreningen Unifem, en förening som tillsammans med ett 30-tal andra organisationer bildar paraplyorganisationen Sveriges kvinnolobby, en organisation som under de senaste åren fått sju miljoner kronor i bidrag från näringsdepartementets jämställdhetsenhet.

Marianne Laxén säger att hon själv inte varit med i beredningen av något av de beslut där Sveriges kvinnolobby fått pengar och alltså därmed inte heller brutit mot regeringens jävsregler. Regler som är viktiga att följa, säger Lise Bergh som är statssekreterare på näringsdepartementet.

Vid regel
– De reglerna innebär helt enkelt att man ska undvika intressekonflikter, som innebär att personens objektivitet kan ifrågasättas. Det är en ganska vid regel. Om man nu hamnar i en sådan situation ska man inte delta i beredningen eller avgörandet av ett ärende, säger Lise Bergh.

Men om man nu är chef på en enhet, och så är det den organisationen man själv är med i, vad bedömer du för prognos för att chefens organisation ska få bidrag i förhållande till vilken annan organisation som helst?

– Man kan naturligtvis diskutera lämpligheten i det. Samtidigt är det viktigt att säga att vi har väl en frihet att vara med i föreningar i sig. Det viktiga är ju sedan att om man faktiskt är i en situation där jäv uppstår, att man jävar ut sig, det vill säga faktiskt inte deltar i det här beslutet, säger Lise Bergh.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".