Färre fyller med amalgam.

Amalgam i tandfyllningar på väg bort

Barn och unga som går till tandläkaren får numera praktiskt taget aldrig amalgam i sina fyllningar, och hos vuxna är det färre än 2 av 100 lagningar som görs med amalgam. Det framgår av en ny sammanställning från Socialstyrelsen. Användningen av amalgam i Folktandvården har mer än halverats mellan 2002 och 2003.

Enligt Socialstyrelsen är utvecklingen likartad i privattandvården. 

Det betyder i klartext att bara 30 000 av de 1,7 miljoner fyllningar som gjordes på vuxna 2003 var av amalgam.  

Nästan inga bland barn
Bland barnen var det bara några hundra som fick amalgamfyllning, säger Agneta Ekman, medicinalråd vid Socialstyrelsen. 

– Vi måste komma ihåg att barn och ungdomar i Sverige har en väldigt god tandhälsa och det är ett litet fåtal barn och ungdomar som behöver stora fyllningar. I alla de här små fyllningarna man gör, där är de definitivt lika bra. Jag skulle vilja betrakta hållbarheten som lika bra också när de gäller större fyllningar i barn- och ungdomstandvården, säger Agneta Ekman. 

För tidigt förbjuda helt
Men än så länge tycks det vara för tidigt att förbjuda amalgam helt. I januari nästa år ska all användning av kvicksilver börja fasas ut, även det som ingår i amalgam.  

Och det kan få betydelse för patienter som kanske inte tål de nya materialen eller de som av kostnadsskäl inte har råd att låta tandläkaren göra nya tandkronor, utan istället väljer att göra stora lagningar med amalgam, men klart är att utvecklingen mot mindre amalgam är glädjande säger Agneta Ekman: 

– Absolut. Av miljöskäl tycker jag det är mycket, mycket bra att vi får den här utfasningen, säger Agneta Ekman. 

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".