Bush vill ha ökad FN-insats i Darfur

USA:s president George Bush vill nu att FN ska skicka en större styrka till Darfur-provinsen i Sudan för att stoppa folkmordet där. 200 000 människor har dödats och 2 miljoner har fördrivits från sina byar och sitter i läger.

– Många kommer att svälta ihjäl om de inte får hjälp. Vi har en moralisk plikt att göra något, säger president George Bush.

7 000 man från Afrikanska unionen finns på plats i Darfurprovinsen i Sudan. Men många anklagar de bristfälligt utbildade och dåligt utrustade soldaterna för att bara stå och se på när byarna brinner.

Kristna påtryckargrupper
Främst kristna grupper i USA har satt Vita huset under hårt tryck att ingripa mer aktivt.

Och nu säger president Bush efter att ha träffat generalsekreterare Kofi Annan att han vill att FN tar över ansvaret för de fredsbevarande styrkorna, att antalet soldater bör fördubblas till 14 000 man och att de bör få tyngre utrustning.

Nato får större ansvar
Eftersom det kommer att ta mer än ett halvår att organisera detta vill Bush att Nato ska gå in och ta ett större ansvar för Darfur redan nu.

Nato står redan idag för en viktig del av transporter och försörjning av Afrikanska unionens styrkor i Sudan. Den amerikanska militärledningen är inte entusiastisk över att bidra med trupp, pengar och utrustning till Sudan.

Jämför med Rwanda
Men president Bush jämför med folkmordet i Rwanda och han har övertygats om det omoraliska i att inte göra något och i motsats till många andra amerikanska ingripanden, välkomnar de flesta länder att USA inte bara i ord utan också i handling vill stoppa folkmordet i Sudan.

Regeringen i Khartoum tillbakavisar anklagelserna men säger att man är öppen för en ny, större FN-styrka i landet.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".