Direktsänd politisk debatt populär i Afghanistan

I Afghanistan har direktsändningen i radio av det traditionella rådslag, eller Loya Jirga, som nu pågår blivit mycket populär bland vanliga mäniskor. Överallt samlas man kring radioapparaterna, för att få uppleva försöket att lösa Afghanistans problem med politiska kompromisser - inte genom krig.
–Jag lyssnar till radion för jag vill veta alla detaljer om Loya jirgan. Det jag hört hittills har varit mycket bra, säger läkaren Nuhr Zaman och fingrar på sin gamla radioapparat. Lyssnar överallt Överallt, i restauranger, butiker och verkstäder, samlas man kring radion för att lyssna till direktsändningen av Loya jirgan, i restauranger, butiker och verkstäder. På gatorna går folk med små radíoapparater tryckta mot örat. Med en blandning av stolthet och upphetsning suger de i sig vad talarna har att säga, vare sig det är respekterade politiker som nyvalde presidenten Hamid Karzai, nervösa kvinnliga delegater eller blodsbesudlade krigsherrar. Kaotisk direktsändning Det de får höra i den ibland kaotiska direktsändningen från Loya jirga-tältet verkar ge många hopp, hopp om att olika fraktioner och etniska grupper faktiskt kan lösa sina tvister genom fredliga, om än ibland hätska, diskussioner, i stället för att döda varandra i strider. Genom sprakiga radiohögtalare får också en exposé av landets tragiska nutidshistoria; många talare referar till uppoffringarna under kriget mot sovjetiska ockupationen, till hur olika afghanska fraktioner senare förstörde stora delar av Kabul, och till talibanernas förtryck. De flesta afghaner har bitter personlig erfarenhet av allt detta. Skräddaren Mohammad Rajab säger att han lyssnar till Loya jirgan för att den visar att afghanerna är trötta på krig, att de vill ha demokrati och fred.
Nils Horner, Kabul

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".