Kubaner får högre elstandard

Sovjetblockets upplösning orsakade inte bara en djup ekonomisk kris på Kuba, utan fick också Fidel Castros popularitet att dala kraftigt. Men nu är hans stjärna åter på väg upp, tack vare vad den kubanske ledaren själv kallar en revolution i revolutionen.

Tre stora lastbilar rullar in i bostadsområdet Camilo Cienfuegos i staden Pinar del Rio. Förväntansfulla människor strömmar ut på gatan och betraktar hur unga män lastar ner lådor med splitternya kylskåp av märket Samsung, sådana som hittills bara de mest priviligierade kubaner har kunnat köpa.

Lägre energikonsumtion
Men nu ska alla få. Alla gamla amerikanska energislukande kylskåp från 1950-talet ska bytas ut. Moderna tryckkokare och elektriska risgrytor ska också snart finnas i alla kubanska hem. Gamla glödlampor har redan bytts ut mot nya energisnåla på de flesta håll i landet.

Med bättre utrustning i hemmen ska energikonsumtionen hållas nere. Det är en del av Fidel Castros energirevolution, och även ett sätt att långsamt börja återerövra många kubanska husmödrars hjärtan, som sviktat ordentligt under de långa kvalfyllda elavbrotten som landet lidit under de senaste åren.

Tyska kraftverk
Men bytet av elektrisk utrustning i hemmen är bara en del av Fidel Castros energirevolution. Små, dieseldrivna kraftverk, har importerats från Tyskland och håller nu på att installeras i praktiskt taget varje stad runt om på ön. Med dem ska elavbrotten förhindras.

Och genom att byta ut ledningar, uppkopplingar och annat så ska man återvinna de 20 procent av elektriciteten som nu försvinner under själva distributionen.

Men samtidigt har priset på elektricitet också ökat drastiskt. För en central del av Fidel Castros nya revolution är att kubanerna nu ska lära sig att betala vad det kostar.

Castro leder personligen
Det finns många andra aspekter av Fidel Castros nya revolution, men det intressantaste av allt är kanske att den sker direkt under hans personliga ledning.

– Alla statliga kubanska institutioner har nu ställts åt sidan, och Fidel Castro har i praktiken bildat en slags parallell regering, säger Manuel Cuesta Moruá, en socialdemokratisk oppositionspolitiker.

Och han är inte ensam om den uppfattningen. Källor som Ekot talat med både på ministerier och inom kommunistpartiet säger samma sak.

Hjälp från Venezuela
Och den parallella organisation som står i spetsen för reformerna på Kuba har också en egen budget, tack vare Hugo Chavez generösa användning av Venezuelas stora oljeinkomster

Mycket tyder på att det är en ny historisk fas som håller på att inledas på Kuba, men om den syftar till att rädda revolutionens landvinningar eller Fidel Castros historiska anseende, det är långt ifrån klart.

Lars Palmgren, Havanna
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".