Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt få kontroll över heroinets väg

Publicerat måndag 20 februari 2006 kl 05.30
Sergels torg, centrum för narkotikahandel.

Stora mängder heroin kommer in i Sverige varje år. Enligt beräkningar från Statistiska centralbyrån finns det mellan 1,5 och 2 ton heroin i landet. Tullverket och polisen för en ojämn kamp mot knarkligorna. Förra året beslagtogs bara 14 kilo.

Tullverket har idag ingen klar bild av hur allt heroin kommer in, trots att stora resurser satsas.

– Vi jobbar ju stenhårt på att utröna, genom att analysera, genom att ha aktiv underrättelseverksamhet och spaningsverksamhet kunna se var och hur heroinet kommer in. Vi kan ju konstatera att heroinet inte kommer in på samma sätt och på samma ställen som amfetaminet gör, för då skulle vi ha tagit betydligt mer i beslag, säger Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverkets brottsbekämpningsenhet.

När det gäller amfetamin har tullen betydligt bättre kontroll. Beslagen har nästan tiodubblats under 2000-talet. Det mesta kommer från Baltikum, Polen och Holland och en stor del kommer in över Öresundsbron.

Från Afghanistan
Heroinet kommer däremot framför allt från Afghanistan, antingen via Turkiet och forna Jugoslavien upp genom Europa, eller tvärs igenom Ryssland som tros ha blivit en allt vanligare väg. Ett större beslag i Finland förra året tyder på det.

Men trots att man vet det är det svårt att bevaka alla gränser.

– Gränserna är ju ganska långa. Den finska gränsen är ju också lång och stor och det är landgräns hela vägen till Ryssland. Ryska gränsen mot Afghanistan och de små republikerna som tidigare tillhörde Sovjetunionen är svårövervakade. Även om ryska myndigheter har många som utövar gränsbevakning, så finns det möjligheter att ta sig in, säger Jonas Karlsson.

Sjunkande priser
Att det finns så gott om heroin gör också att priserna har sjunkit - till samma nivå som på 90-talet, vilket gör att missbruket riskerar att öka.

– Har du råd så köper du kanske mera och du kanske blir mera missbrukare än vad du kanske skulle ha varit annars. Heroinet skördar ju mest dödsoffer vad gäller de tunga drogerna i Sverige och även i världen för det är så oerhört snabbt vanebildande, och det är väldigt vanligt med överdoser, säger Jonas Karlsson.

Avtal med ryska myndigheter
I höstas tecknade tullen och polisen ett samarbetsavtal med ryska myndigheter om att man ska hjälpas åt med polisiära insatser och att utbyta information. Av spaningstekniska skäl vill inte Jonas Karlsson säga om man kommit någon liga på spåren ännu, men han har goda förhoppningar.

– Det kan vara namn, det kan vara speciella transportvägar som de ryska myndigheterna misstänker. Vi hoppas mycket på att vi inom en mycket snar framtid ska komma till resultat, säger Jonas Karlsson på Tullverkets brottsbekämpningsenhet.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".