Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU vill godkänna farliga bekämpningsmedel

Råttor som utsatts för medlen har fått hormonstörningar.

Inom kort väntas EU-kommissionen efter en hård kampanj från kemiindustrin godkänna åtta omstridda bekämpningsmedel. Sverige och övriga nordiska länders regeringar har protesterat mot planerna.

Godkännandet gäller speciellt fyra svampmedel, som har negativa effekter på försöksdjur.

– Det handlar om åtta ämnen, fyra av dem har vi agerat speciellt kraftigt för att få ett förbud för. De fyra ämnena har hormonpåverkande egenskaper och vi ser också att de riskbedömningar som har gjorts visar att de är oacceptabla enligt vår uppfattning, säger Peter Bergkvist på Kemikalieinspektionen som sitter i den kommitté, som arbetar med granskningen av olika bekämpningsmedel inom EU.

Hanar feminiseras
De här medlen används som svampmedel i exempelvis raps, vinodlingar och grönsaksodlingar.  De visar påtagliga hormonstörande effekter på försöksdjur.  Unga råttor får skador, som inte kan repareras.  

– Det man ser i djurförsök är väldigt tydliga och grava effekter på fortplantningsförmågan och de här effekterna är relevanta för människor. En del av ämnena har den effekten att de feminiserar en del av handjuren, som inte utvecklar normala könsorgan.     

Ändrat inställning
I augusti förra året skrev EU-kommissionen till tillverkarna.  Man förklarade att alla de här fyra svampmedlen skulle komma att förbjudas just med hänvisning till de hormonstörande effekterna. 

Men sedan dess har kommissionen nu helt ändrat inställning.  

– Därefter har det skett en ganska intensiv påtryckning från de företag som är berörda och kommissionen har ganska nyligen backat och föreslår en kompromiss i stället. Man kallar det för att man tillåter en begränsad användning av de här ämnena. De här ämnena innebär oacceptabla risker i sig och ska inte ut på marknaden. 

Intensiv kampanj
Kemiföretagen har bedrivit en intensiv kampanj med brev och inlagor till kommissionen för att få den att ändra planerna på att förbjuda bekämpningsmedlen. 

Det japanska kemiföretaget Sumitomo skriver till exempel till kommissionen att man är mycket förvånad. 

Man påpekar att Sumitomo har gjort stora investeringar i Europa och att man nu vill förbjuda företagets viktigaste produkt i Europa. 

I EU:s regelverk finns inga krav på att man ska byta ut farliga bekämpningsmedel mot mindre farliga. 

Men tanken med att gå igenom alla gamla bekämpningsmedel har ändå varit att fasa ut dem, som har sämst egenskaper för hälsa och miljö. 

– Vi har noterat en skillnad i kommissionens attityd och lyhördhet för företagens protester under de senaste åren. Man lyssnar hellre på företagens argument än argument att värna om konsumenters hälsa och miljörisker, säger Peter Bergkvist på Kemikalieinspektionen. 

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".