Fågelinfluensa även hos fågel i Frankrike

Också i Frankrike har man nu hittat en död fågel som konstaterats smittad med viruset H5N1. Frankrike blev därmed det sjunde landet inom EU att konstatera att fågelinfluensan sprider sig.

Fransmännen har inte tvekat över att fågelinfluensan skulle nå hit, det har snarare varit en fråga om när.

Här i östra Frankrike, inte långt från sjöarna och häckningsplatserna för flyttfåglarna norr om Lyon, där den döda vilda anden hittades, skakar alla på huvudet och uttrycker oro. 

Området avstängt
Ett område med tre kilometers omkrets där anden hittades är avstängt för besökare, men många undrar om kanske inte fler fåglar runt om här är smittade.

På radion upprepas rekommendationen att hålla tamfåglar inomhus och att vara extra noga med hygienen.

För de uppfödare som sätter en heder i frigående höns, är läget extra kärvt.  

Färre äter kyckling
Men hela näringen märker hur oron sprider sig. Sedan nyår har kycklingkonsumtionen sjunkit med tolv procent i Frankrike, det vill säga redan innan myndigheterna nu konstaterade att fågelinfluensan är här.  

Frankrike är EU:s största producent av fjäderfä och anka gåslever är måsten för fransmännen. 

På radion uppmanar man också alla att skölja grönsaker och sallad noga. Myndigheterna har rekommenderat ägarna till fåglar i tre departement i västra Frankrike att vaccinera sina fåglar.

Inget känt dödsfall i EU
Det finns ännu inget känt fall inom EU av en människa som smittats av fågelinfluensan, men fyra dödsfall i Turkiet och allt fler döda fåglar späder på rädslan. 

Alice Petrén, Chambery
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".