Allt färre får bidrag för att starta eget

Antalet arbetslösa som får så kallat starta eget-bidrag, alltså a-kassa under tiden som man startar ett eget företag, har nästan halverats på tio år. Det trots att nyföretagandet har ökat under samma period.

Susanna Andersen som är utbildad guldsmed avstod från att söka starta eget-bidrag. Detta trots att hon själv tror att hon på sikt skulle ha kunnat leva på sin verksamhet, eftersom arbetsförmedlingen inte tyckte att hon hade varit arbetslös tillräckligt länge.

– De använder det som en sista utväg ur arbetslösheten och det är ju inte riktigt rätt lösning. Jag vill i alla fall att det ska vara en hjälp på vägen för mig i mitt yrke som jag vill hålla på med och inte att jag ska ha varit arbetslös länge och inte vet vad jag ska syssla med, säger Susanna Andersen.

Halvering
Starta eget-bidrag, eller Start av näringsverksamhet som det heter sedan 1999 är ett av flera aktivitetsstöd inom Ams. Men andelen deltagare har minskat kraftigt.

För 10 år sedan fanns över 10 000 deltagare i slutet av en månad som Ams mätte, men förra året var det drygt 5 600 under motsvarande mätperiod.

– Dels kan det ha att göra med hur arbetsmarknaden ser ut. I första hand är det ett jobb arbetsförmedlingen prövar den arbetssökande gentemot när man kommer till förmedlingen som arbetslös eller riskerar att bli arbetslös, säger Eva Plogeus är direktör på avdelningen för arbetsförmedlingsfrågor på AMS.

– Det andra kan vara att vi har prioriterat andra åtgärder och insatser mer andra tider eftersom vi har bedömt det som intressant att göra utifrån de medel vi har blivit tilldelade.

”Godtyckliga bedömningar”
Och på näringslivsägda Nyföretagarcentrum, dit mer än 10 000 människor vänder sig varje år för att få hjälp att starta eget tycker Elisabeth Nachman som är projektansvarig där att det är problematiskt att det är Ams som administrerar starta eget-bidragen.

– Ams har ju först och främst arbetsmarknadspolitiska och inte näringspolitiska syften för ögonen och det avspeglar sig i upplevelsen att bedömningarna blir väldigt godtyckliga. Man ser inte är det här ett företag som kan växa och generera arbete i den här regionen utan kan den här personen hellre ta ett jobb då ska han eller hon göra det, säger Elisabet Nachman.

Ändå visar Ams egna undersökningar att upp till 80 procent av de som får starta eget-bidrag, drygt 15 000 förra året kan leva på sin verksamhet.

Men Susanna Andersen har gett upp tanken både på att starta företag och söka bidraget. Istället jobbar hon vidare som kassörska på Konsum.

– Nu jobbar jag bara på det brödjobbet jag har och det konstnärliga får verkligen komma i andra hand och så mycket företag blir det inte, säger Susanna Andersen.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".