Växande flöde av heroin från Afghanistan

Årets opiumskörd i Afghanistan ser ut att bli rekordstor, trots allt tal om narkotikabekämpning. Afghanistan är världens största producent av opium, som används för att göra heroin. Det mesta av heroinet som säljs i till exempel Sverige har sitt ursprung i Afghanistan.

Men också i Afghanistan självt, och i grannländer som Pakistan, är heroinmissbruk ett växande problem.

Muhammed är 19 år, en av fyra miljoner narkotikamissbrukare i Pakistan. Han lever ett liv i misär, på Karachis gator, där varje dag är en  kamp för att få ihop pengar till heroin.

Han säger att han missbrukat droger sedan han var tolv.  Muhammad säger att han ser allt fler fattiga människor som också lever på gatan  i 15-miljonersstaden Karachi börja använda heroin.

Drogen är lätt att få tag i, polisen gör ingenting, säger Muhammed. Det enda polisen gör är att kräva mutor av mig, 10 rupier, 20 rupier.

Läkaren Salim Azam i Karachi är en eldsjäl när det gäller att bekämpa narkotika. Han driver ett centrum för missbrukande män och kvinnor här.  Han säger att inflödet av billigt heroin från Afghanistan är oroväckande. Drogen drabbar de fattigaste särskilt hårt, säger han.

– 37 procent av missbrukarna i vårt område är smittade av  HIV. Det är en alarmerande situation, säger han.

Enligt dr Azam är drogbekämpningen inte välkoordinerad i Pakistan. Rättsväsendet är också korrumperat, eftersom det är så mycket pengar förknippat med heroin.

Nils Horner, Karachi
nils.horner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".