Fartyget Götheborg.

Jubel när Götheborg la till i Kapstaden

Ostindiefararen Götheborg anlände på söndagen till Kapstaden i Sydafrika, halvvägs på sin väg mot Kina. Resan har tagit fyra och en halv månad. Glädjen var påtaglig när fartygskopian från 1700-talet äntligen hade lagt till.

En sjungande besättning visade sin glädje för alla tillresta svenskar, turister och nyfikna sydafrikaner i Kapstadens hamn. Under det mäktiga Taffelberget, där bara en molnflik minde om dimman som legat tung och våt över havet.

Götheborg dök upp som ett spökskepp ur dimman, in i hamnen där ett liknande skepp inte setts sedan slutet av 1700-talet.

70-tal frivilliga i besättningen
Nu seglas repliken av den ostindiefarare som sjönk i Göteborgs hamn 1745, av ett 70-tal frivilliga, som sover i hängkojer, klättrar i master och rår och drar handgjorda tampar som är tjocka som en arm.

Men nu stod Åsa Backman och de andra i besättningen vid relingen och såg solen spräcka upp dimman.

– Det kändes helt overkligt. Det var som en ridå som kom ner helt plötsligt med de enorma bergen och molnen som kom ner över topparna. Vi var rörda allihop, säger hon.

Tal och sång och sydafrikanska flottans mässingsorkester mötte vid kajen. Men sedan var det bara att sjunka ihop på däcket för Daniel Odenberg och de andra.

– Det har varit ganska mycket jobb faktiskt under seglingen, säger han.

Men är det verkligen roligt?

– Det är helt fantastiskt, säger Daniel Odenberg.

Projektet Götheborg är unikt på så sätt, att ett historiskt skepp har byggts på gammalt sätt och är det första som verkligen seglar över öppna havet.

Slutmål Kina
Slutmålet är Kina vars handel, då som nu, är eftertraktad. I Kina har en hel stad byggts upp för att välkomna ostindiefararen. Det blir kapten Peter Kaaling, som stod på kajen när fartyget la till, och som skall slutföra resan.

– Det är väldigt spännande nu.

Men först blir det vila efter fyra veckors storm, och byte av delar av besättningen, som kommer att sakna den tunga tjärdoften på däck.

Vincent Dahlbäck, ombord på Götheborg i Kapstaden
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".