Persson och alliansen.

Skolan en stridsfråga i partiledardebatten

Det handlade mycket om jobb och skola när riksdagens partiledare möttes i årets första tv-debatt i TV4 på söndag kväll. Den borgerliga oppositionen gick till hårt angrepp mot regeringens politik.

– Är det så att alla är med och står på egna ben? Eller är det som jag säger, att du Göran Persson, har klyvt Sverige. Några har fått det väldigt bra. Det som har klarat tempot på arbetsmarknaden och har ägt aktier har sett sin tillvaro förbättras. Men en tredjedel har ställts åt sidan och har hamnat i större utanförskap. Du tycker inte ens att de ska få synas, sa moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

– Om du tycker så, varför riktar ni då udden mot de människorna? Varför ska de arbetslösa och de sjuka få det sämre, sa statsminister Göran Persson

När de borgerliga talade om att politiken måste ändras för att skapa större möjlighet till företagande och nya jobb talade socialdemokraterna och deras båda stödpartier om behovet av att inte försämra för dem som redan i dag har det dåligt ställt.

Skolan blev också en stridsfråga. Det handlade om betyg och det handlade om friskolor.

– Det är klart att svaret inte bara är betyg. Men vi tycker att det är oansvarigt att inte ha kunskapskontroller tidigare för att kunna fånga upp dem som riskerar att hamna efter, sa kristdemokraternas Göran Hägglund.

– Det ska inte bero på vilken förälder eller vilken gud man mamma och pappa tror på, eller vilka pengar de förfogar över. Man ska kunna mötas. Man ska ta hänsyn och lära sig tycka om varandra för så ska det vara när man är vuxen. Jag är orolig över den segregering som friskolorna för med sig, sa Göran Persson.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".