Historiska förhandlingar om Kosovo

Under måndagen inleds de historiska förhandlingarna om Kosovos framtid, under ledning av FN:s sändebud, finländaren Martti Ahtisaari. Kosovoalbaner kräver självständighet, medan serberna vill behålla inflytandet över provinsen.

– Jag skulle inte kalla det för ett omöjlig uppdrag, men det blir väldigt svårt, säger Hua Jiang, talesperson för FN:s delegation på plats i Wien. 

Under måndag förmiddag inleds förhandlingarna bakom lyckta dörrar i 1700-tals slottet Daun-Kinsky mitt i Wien.

Positionerna är låsta. Kosovoalbanerna kräver självständighet och total frihet från serbiskt inflytande, medan den serbiska regeringen i Belgrad värnar om Kosovo som de ser som den serbiska kulturens vagga, med en serbisk minoritet som de vill skydda.

Men FN:s speciella sändebud, Finlands tidigare president Martti Ahtisaari är ändå optimist.

Både parter är missnöjda med den nuvarande situationen med ett Kosovo som styrs av FN sedan sex år tillbaka.

Ekonomin i provinsen med två miljoner invånare står och stampar med 70-procentig arbetslöshet. Ingen investerar utan att det finns en långsiktig politisk lösning, och serberna vill så småningom komma in i EU.

Nyckeln till ett framtida medlemskap är en uppgörelse. Parterna har fram till i november på sig att hitta en lösning, då Ahtisaaris FN-mandat går ut.

Kristian Åström, Wien
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".