DO Katri Linna

27 myndigheter underkänns av DO

Bara två av 29 statliga myndigheter fick godkänt direkt när ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, granskade myndigheternas förebyggande arbete mot diskriminering förra året.

– Det är väldigt anmärkningsvärt. Jag tycker att vi hade anledning att räkna med att staten kunde anses vara en förebild i detta sammanhang för att man haft lagstiftningen en lång tid och för att myndigheterna redan har blivit granskade vid ett par tillfällen av Statskontoret och av Integrationsverket, som haft som uppgift att främja och följa upp regeringens integrationspolitik, säger DO Katri Linna.

Förebyggande arbete granskat
Granskningen av myndigheterna inleddes i mars förra året. Det DO har tittat på är hur myndigheterna lever upp till dagens krav om förebyggande arbete mot etnisk diskriminering.

Bland de granskade myndigheterna finns AMS, CSN, Banverket, Kriminalvårdsstyrelsen, regeringskansliet och Rikspolisstyrelsen.

Det vanligaste problemet på myndigheterna var, enligt DO Katri Linna, att myndigheterna fokuserade på mångfald och glömde bort diskriminering.

– Framför allt hade man inte förstått att lagens krav som tog sikte på att se över vilka diskriminerande strukturer man kunde ha på arbetsplatsen. Man utgick istället från en idé om att det handlar om att få in etnisk mångfald bara genom rekrytering, säger Katri Linna.

Bättrar sig efter kritik
Till att börja med var det bara två av de 29 myndigheterna som följde lagens krav. Efter att DO påpekat vilka brister som fanns har nu de övriga bättrat sig.

Resultatet av DO:s granskning är ändå nedslående, säger Katri Linna.

– Myndigheterna var villiga att vidta åtgärder, men om det likväl inte bra att det krävs så handfast tillsynsarbete för att få myndigheterna att agera i enlighet med regler som faktiskt har gällt i sju års tid, säger DO Katri Kinna.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".