Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sämre förhållanden för funktionshindrade

En majoritet av landets funktionshindrade saknar arbete och har sämre ekonomi än befolkningen i övrigt. Socialstyrelsens lägesrapport över handikappomsorgen visar på stor arbetslöshet bland personer med olika typer av funktionshinder.

– Funktionshindrade personers förankring på den svenska arbetsmarknaden är väldigt dålig, säger Peter Brusén, chef för Socialstyrelsens handikappenhet.

– Det är ett väldigt destruktivt system, där man skapar ett personligt passivt bidragssystem istället för att komma ut i ett aktivt arbete.

Är det ett misslyckande från samhället?

– Ja, det måste man nog säga, anser Brusén.

Bara var fjärde har jobb
Statistiken är nedslående - bland funktionshindrade personer som får olika typer stöd från försäkringskassan har drygt var fjärde ett vanligt avlönat jobb. Hos hela befolkningen har sex av tio ett arbete.

En majoritet av de funktionshindrade har istället förtids- eller sjukpension, visar Socialstyrelsens lägesrapport. Att en så liten del av de funktionshindrade arbetar betyder att de är ekonomiskt utsatta och riskerar att bli isolerade.

Fördomar stort hinder
En levnadsundersökning som utredningsinstitutet Handu gjorde förra året visar också att det de senaste tio åren har blivit allt färre funktionhindrade som arbetar. Sahar Mosleh, ordförande i föreningen Unga rörelsehindrade, säger att fördomar är ett stort hinder när funktionshindrade söker arbete.

– Det första som händer på de intervjuer jag har varit på är frågor om hur de funkar med min rullstol, mycket klichéfrågor, behöver jag mycket hjälp. Och sedan har jag märkt att jag behöver en stor lokal som passar för min elrullstol annars har jag inte kunnat jobba där, berättar Mosleh.

Bara vinster med fler i arbetslivet
Samtidigt konstaterar socialstyrelsen att både kostnader och antalet insatser för handikappomsorgen ökar i landet kommuner. När funktionshindrade inte kan arbeta betyder det att notan riskerar att hamna hos socialtjänsten, som betalar ut socialbidrag.

Därför finns det bara vinster med att fler funktionshindrade kommer ut i arbetslivet, resonerar Peter Brusén, chef för Socialstyrelsens handikappenhet.

Vinst för alla
– All anknytning till arbetsmarknaden, om det så är deltid, eller i olika former, innebär en förtjänst för samhälletoch dessutom naturligtvis en jätteförtjänst för individen. Jag kan inte inse att det är en vinna-vinna-situation för samhället att anknytningen till arbetsmarknaden blir bättre.

Han får medhåll från Sahar Mosleh.

– Det är ganska roligt när människorna har de här fördomarna först och sedan när de tillåter sig själva att lära känna människor som har olika slags funktionshinder inser att det var inte så jäkla läskigt. Och tycker att jag inte är något UFO från en annan planet - jag är precis som du, säger Sahar Mosleh. 

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".