Baskiska förhandlingar på tomgång

Kampen mot den baskiska terroriströrelsen ETA i Spanien blir alltmer besvärande för premiärminister Zapatero. Nyligen sa den spanske premiärministern att han väntade sig att ETA inom kort skulle meddela att organisationen äntligen lägger ner sina vapen, men förväntan har inte infriatsoch det är ett allvarligt bakslag för premiärminister Zapatero.

Premiärminister Zapatero har inte kontroll över det odjur som han försöker att tämja, skriver den spanska högertidningen El Mundo på måndagen och vädrar högerns massiva kritik mot den socialistiske regeringschefen, för att han tror på en dialog med ETA.

Högerpartiet Partido Popular och även offren för ETA:s våldsdåd, vill att de baskiska separatisterna ska bekämpas med polisiära metoder, och skyr vad de ser som eftergivenhet.

Inget eldupphör
Den senaste tiden har det funnits en förväntan i Spanien att ETA skulle deklarera en vapenvila, men i lördagskväll meddelade terrorgruppen i baskisk radio bara att den är beredd att ta nya steg och det magiska ordet eldupphör fanns inte med.

För premiärminister Zapatero är detta ett kraftigt bakslag. Det vore förstås en enorm politisk seger att en gång för alla få slut på ETA:s skoningslösa attacker, och Zapateros strategi är uppenbarligen att lösa konflikterna med självständighetsivrarna både i Baskien och i Katalonien med dialog och demokratiska sätt. Det är inte valår och han behöver därför inte jaga kortsiktiga politiska poänger utan hoppas på denna trofé.

Nedkyld optimism
Från regeringshåll hävdar man nu att ETA:s relativt sett innehållslösa uttalande i helgen inte förändrar något och att fredsprocessen är tidskrävande, men även vänstertidningen El País, menar att optimismen kylts ner igen.

ETA har utfört närmare tio attentat sedan nyår, men inte dödat någon sedan år 2003. Tidningen El País menar att gruppen kanske försöker att markera styrka och bättra på sin förhandlingsposition. För dem hänger frågan om eldupphör samman med frigivande av fångar och provinsen Baskiens status i förhållande till Spanien, men Zapatero kräver att ETA först lägger ner sina vapen.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".