Förintelseförnekare fick tre års fängelse

Uppdaterad 19:59
En domstol i Wien har dömt den brittiske författaren David Irving till tre år fängelse för ett uttalande om förintelsen som han gjorde i Österrike för snart 17 år sedan. Det är emot österrikisk lag att förneka förintelsen. En tagen David Irving sa efter domen att han kommer att överklaga.

Under förhandlingarna i domstolen i Wien erkände David Irving att han förnekat förintelsen och att han hävdat att gaskamrarna i Auschwitz var en efterhandskonstruktion.

Men han tog avstånd från sina tidigare åsikter och bad också alla överlevande om ursäkt.

Citat som försvar
Försvaret gick ut på att en författare har rätt att citera dokument och kan inte lastas för om dessa i efterhand visar sig vara felaktiga.

– Historia är som ett stort träd som växer och man lär sig ständigt nytt, sa bestsellerförfattaren som är kult bland högerextremister i Europa, just för sina teorier om förintelsen som lögn.

David Irving sa även att han ibland uttalar sig provocerande och hans advokat bad om förståelse för att fria författare ibland måste väcka starka känslor för att uppmärksammas.

Misstrodde omvändelse
Åklagaren däremot pläderade för att Irvings uttalanden skulle ses som allvarliga, eftersom han gav nynazister en ideologisk grund i förnekandet av förintelsen.

Under förhandlingarna märktes att domaren misstrodde David Irvings omvändelse och tydligen hyser juryn samma åsikt. Tre års fängelse blev straffet för det föredrag han höll i Österrike för snart 17 år sedan.

Kristian Åström, Wien
kristian.astrom@sr.se