Dansk politisk karikatyrsfred bruten

Nu bryts borgfreden mellan Danmarks politiska partier under krisen kring Jyllands-Postens Muhammedteckningar. Nya fakta visar att statsminister Anders Fogh Rasmussen och regeringen nonchalerade den uppseglande krisen under hösten, säger en samstämmig opposition.

Socialdemokraternas utrikespolitiska talesman Jeppe Kofod talar om ”ett mycket allvarligt fel”.

– Visst backar vi upp regeringen, förbi den här konflikten, men misstagen måste utredas, säger socialdemokraternas Jeppe Kofod.

Och så säger folk i den övriga oppositionen, till exempel liberala mittenpartiet Radikale Venstres Morten Helveg Petersen, som ironiserar över statsministern som ”det vet vi ju alla, aldrig medger minsta fel”.

Öppen kritik mot statsministern
Tidigare ministrar som socialdemokraternas Poul Nyrup Rasmussen, Mogens Lykketoft, Svend Auken och statsministerns företrädare som partiledare i liberala Venstre, Uffe Ellemann-Jensen, kritiserar honom nu öppet.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen nonchalerade de orostecken som kom redan i oktober kring Jyllands-Postens teckningar, heter det. Kanske av rädsla för att eftergifter mot det ena eller andra muslimska intresset kunde utnyttjas mot den borgerliga regeringen av stödpartiet Dansk Folkeparti och Pia Kjaersgaard. Det var nämligen kommunalval på gång vid den här tiden.

De elva muslimska ambassadörer som ville träffa statsministern avvisades med att teckningarna var en domstols- och inte en regeringsfråga. Men av ambassadörernas skriftliga mötesbegäran framgår nu att de var medvetna om detta. Och de ville också diskutera annat.

Frågor kring passiviteten
Varningar från ambassaden i Egypten togs inte allvarligt nog. Missförstånd förekom mellan statsministern och utrikesministern. Och tidningen Informations USA-korrespondent anser sig veta att också centrala politiska källor i Washington undrat över den danska regeringens passivitet.

Om det här sedan räcker för en majoritet i Folketinget för en granskning återstår att se. Politisk strid är det hur som helst redan.

Bengt Lindroth, SR:s Nordenkorrespondent
bengt.lindroth@sr.se