Tadzjikistan får skulden för ökad heroinsmuggling

Flödet av heroin till och via Ryssland från Afghanistan har ökat sedan de ryska trupperna slutade patrullera den tadzjikiska gränsen tillsammans med tadzjikiska gränspatruller. Det hävdas i en ny rysk officiell rapport och från FN:s antidrogorganisation i Tadzjikistan.

– Stadigt sen 2002 fram till nu har smugglingen av droger ökat, säger Sergej Bozko, som arbetar för UNODC, FN:s antidrogorganisation i Dusjanbe i Tadzjikistan.

Han hävdar, precis som ryska myndigheter i en ny rapport, att smugglingen från Afghanistan har växt och ökat i omfattning sedan de ryska trupperna överlämnade gränspatrulleringen längs den afghanska gränsen till tadzjikerna 2004.

Det är något som den tadzjikiska sidan ihärdigt förnekar.

– De säger att det blivit en katastrof sedan ryssarna försvann, det håller jag inte med om, säger den tadzjikiske antiknarkgeneralen.

Beslag bränns
Han visar upp säckvis av beslagtaget heroin och annan narkotika som förvaras i ett låst utrymme i Dusjanbe. Då och då brukar media bjudas in för att närvara när knarket bränns upp.

Enligt en ny rysk officiell rapport har den illegala droghandeln nått ett värde av 15 miljarder dollar per år och allt fler kriminella ligor för in heroin från Afghanistan till Ryssland.

En gigantisk siffra, som gör att narkotikahandeln blivit betydligt mer vinstgivande än vinsterna från gasen i landets största bolag Gazprom.

Missbruket ökar
Drogmissbruket i Ryssland har ökat och de stora summor pengar det handlar om idag gör det svårt för narkotikapolisen i Ryssland att komma åt trafiken.

Smugglarna är bättre utrustade och rikare än dem som är satta att stoppa dem.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se