Ett OS-silver med guldkänsla

Kanada blev för svårt för de svenska damkronorna i finalen i OS-hockeyn på måndag kväll. Men det svenska laget gjorde en stark insats och efter matchen hyllades de för sin insats. Inte minst av svenska fans, varav flera var anhöriga till spelarna.

– Det känns som en guldmedalj, i allra högsta grad! Helt toppen! Unga tjejer kommer att se upp till de här tjejerna nu, sa Berit Elfsberg, mamma till backen Joa Elfsberg. 

På plats i hockeyarenan Palasport i Turin, i gul svensk mundering, fanns också Janne Asserholt som såg systern Jenni göra en stark insats i det svenska laget.

– Det är strålande! Kurvan för damishockey har gått spikrakt uppåt de senaste åren, sa han.

Svensk hockeyhistoria
De svenska spelarna var också trots allt glada efter matchen. Med OS-silvret har de skrivit svensk hockeyhistoria. I finalen hade de problem att hitta ett fungerande spel i de två första perioderna.

Först i den tredje började spelet fungera och den perioden vann Sverige med 1-0. Fast då hade Kanada förståss redan gjort fyra mål tidigare i matchen.

Målvaktsstjärnan Kim Martin, som gjorde en så fenomenal insats i semifinalen mot USA, kommenterar sitt spel i finalen.

– Ok. Jag kunde kanske inte ha gjort så mycket på tre av målen. Om man har en bra dag studsar det ens väg, och idag var det inte riktigt på topp, säger hon.  

Lite rutin i finaler
Fast frågan är om det spelat någon roll hur pucken hade studsat.  Det kanadensiska laget var helt enkelt ett nummer större, säger den svenska forwardstjärnan Maria Rooth.

– De är ett grymt bra hockeylag. Vi har aldrig varit i final förut. Det är svårt att gå in och möta världens bästa lag. Men att ta ett silver i OS är få förunnat och jag är väldigt nöjd med resultatet, säger hon.  

Anders Pontara, Turin
anders.pontara@sr.se