Hamas ombeds bilda ny regering

Under måndagen kommer den palestinske presidenten Mahmud Abbas att be den militanta rörelsen Hamas att bilda nästa palestinska regering. Premiärministerkandidaten, Ismail Haniya, har redan avvisat alla tankar på en dialog med Israel.

Hamas premiärministerkandidat, Ismail Haniya, har nu fem veckor på sig att sammanställa sina ministrar. Hamas söker i första hand en koalitionsregering, säger Muhamed Abu Teer, som är nyvald parlamentsledamot för Hamas.

– Det palestinska problemet är ett stort gemensamt problem och vi vill lösa det tillsammans, säger Muhamed Abu Teer.

Han tar emot i sitt hem i det av Israel ockuperade östra Jerusalem. I salongen står pösiga gröna plyschsoffor längs väggarna och en pärlskulptur föreställande al-Aqsamoskén har hedersplasten bredvid en skål med dadlar.

Fick inte bedriva valkampanj
Muhamed Abu Teer lyckades bli inröstad i parlamentet trots att Hamas inte fick visa sig eller bedriva någon valkampanj i valkretsen.

Med sitt hennafärgade skägg och efter att ha suttit 25 år i israeliskt fängelse var han ändå tillräckligt välkänd bland palestinierna i östra Jerusalem.

Det var första gången som Hamas ställde upp i det palestinska parlamentsvalet. I ett slag fick den av både EU och USA terrorstämplade organisationen egen majoritet i parlamentet.

Vill samregera
Ändå vill Hamas samregera med andra palestinska grupperingar. Fastän både den militanta organisationen Islamiska jihad och Fatah, som fram tills nu har dominerat palestinsk politik, hittills har sagt blankt nej så hyser Muhammed Abu Teer gott hopp om att Hamas ska lyckas förhandla fram en koalitionsregering.

– Det är det som gör Ismail Haniya till en sådan utmärkt premiärministerkandidat, säger han och syftar på mannen som senare under måndagen väntas få det formella uppdraget att bilda regering.

Ismail Haniya har både folkets och de andra palestinska organisationernas respekt, han kan tala med alla, säger Muhamed Abu Teer.

Elvabarnspappan Ismail Haniya räknas till de mer pragmatiska och förhandlingsvilliga bland Hamasledarna. Men precis som Israel har avvisat alla förhandlingar med en Hamasledd regering så har Ismail Haniya redan hunnit avvisa alla tankar på en dialog med Israel.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se