Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Folkpartiets bistånd går mest till administration

Publicerat fredag 14 juni 2002 kl 11.49
Folkpartiets bistånd går mest till administration. Förra året fick drygt en miljon kronor av skattemedel för att genomföra demokratiska biståndsprojekt i u-länder och i Östeuropa. Men bara drygt hälften av pengarna gick till de egentliga projekten, resten förbrukades hemma i Stockholm av Folkpartiets biståndsadministration. Nu kommenterar Folkpartiet uppgifterna och hänvisar till anställningskostnader.
– Det viktiga är att för att kunna genomföra bra projekt måste man kunna lägga ner en stor arbetsinsats och för att man ska kunna lägga ner en stor arbetsinsats så behöver man en person anställd och då kostar det ungefär så mycket pengar, säger Erik Jennische, generalsekretererare för Folkpartiets biståndsorganisation, SILC, Swedish International Liberal Centre. Alla riksdagspartier ger bistånd Alla sju riksdagspartier får varje år ett särskilt biståndsanslag ur skattemedel som de ska använda för att utveckla demokratin i u-länder och i central- och östeuropa. Folkpartiet kvitterade förra året ut drygt en miljon kronor och av de pengarna använde man 40 procent eller 400 000 kronor för att administrera biståndsinsatserna som i sig kostade 600 000 kronor. Folkpartiet dyrast Jämfört med de övriga partierna har Folkpartiet de senaste åren legat högst när det gäller den andel av biståndet som används till administration. Miljöpartiet som hanterar lika mycket biståndspengar som Folkpartiet på samma villkor har inte ens hälften av Folkpartiets administrationskostnader. – Jag vet tyvärr inget om hur miljöpartiet redovisar sina pengar så det kan jag inte säga någonting om, Folkpartiets Erik Jennische igen. De säger i sin redovisning att största delen av deras arbete med de här pengarna är ideellt. – Vi har också en enorm ideell insats i våra projekt. Det har vio också precis som de har, säger Erik Jennische.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".