Konflikten i Darfur exporteras till Tchad

Konflikten i provinsen Darfur i Sudan har nu spridit sig på allvar till grannlandet Tchad. Bybor i Tchad dödas under räder av samma grupper som genomför attacker i Sudan, uppger människorättsorganisationen Human Rights Watch i en ny rapport. Samtidigt är problemen stora för flyktingarna i gränsområdet mellan de båda länderna.

Janjaweedmilisen som stöds av Sudans regering genomför i östra Tchad nu det den gjort i Darfur sen 2003, dödar civila , bränner byar och stjäl boskap, enligt människorättsorganisatoinen.

Det är vissa etniska grupper som attackeras, också de som flytt från Sudan till grannlandet. Rebellgrupper i Tchad medverkar också och får stöd av Sudans regering, enligt Human Rights Watch.

Två miljoner på flykt
Det är en aktiv export av konflikten också genom att regeringen förser Janjaweedmilisen med materiel, enligt organisationen som kräver krafttag för att inte den etniska rensningen som krävt 200 000 människoliv, ska spridas till Tchad.

Totalt är runt två miljoner människor på flykt på grund av konflikten. Och situationen förvärras också för dem eftersom de måste flytta runt mellan olika läger. Eugene Bushayija från Läkare utan gränser, har precis varit i Darfur.

– De måste flytta på sig hela tiden till ställen där de inte har tillgång till sjukvård och där det saknas infrastruktur. De har inte rent vatten och de har inte mat, säger Eugene Buhayija.

Hjälporganisationer lämnar området
Situationen blir värre för många också eftersom hjälporganisationer tvingas dra sig tillbaka.

– En del hjälporganisationer har varit tvungna att lämna de ställen som de befann sig på på grund av oroligheterna men också för att de blev attackerade.

Nu kommer krav från flera håll på att FN-styrkor ska placeras i gränsområdet. Också från amerikanskt håll uttrycks stark oro. USA vill att FN:s säkerhetsråd ska anta en resolution om en FN-styrka före månadsskiftet. Också i Nato diskuetras hur man ska ta ett större ansvar.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se