Brist på duktiga hantverkare och kockar

Det blir allt svårare för arbetsgivare att hitta anställda med rätt kompetens. En undersökning i 23 länder visar att 40 procent av arbetsgivarna har problem med att hitta rätt arbetskraft. I Sverige är problemen störst inom byggbranschen och restaurangnäringen.

Henrik Fritiof, kökschef på restaurang Pontus by the Sea, säger att det är svårt att hitta kvalificerade kockar.

– Kompetent personal är alltid svårt. Man får alltid massor av ansökningar, men det är oftast unga, oerfarna kockar och kallskänkor som söker.

– Det finns en väldigt hård konkurrens i Stockholm. Det finns väldigt många bra restauranger som suger åt sig av de lovande kockarna från skolan redan när de praktiserar. Just via annons är det svårt att hitta rätt kompetens. Det får bli genom kontakter som man hittar dem, säger Henrik Fritiof.

Allt svårare att rekrytera
Allt fler svenska företag vill nyanställa, men kan inte eftersom de har svårt att hitta rätt person för jobbet. Kraven på specialistkunskaper inom olika yrken blir allt större och var tredje svensk arbetsgivare uppger att de har rekryteringsproblem.

Störst brist är det på hantverkare, kockar och tekniker, men även säljare och civilingenjörer. Lars Forseth, vd på Manpower, som gjort undersökningen, är bekymrad.

– Jag tror att man får titta bredare på hur vi utbildar, vad man ger för signaler till unga människor som går i skola idag huruvida det är fint nog att vara hantverkare eller inte. Man får nog skapa både ett utbildningssystem och ett signalvärde som gör att man blir intresserad av att kliva in i de här arbetena, säger Lars Forseth.

Vill ha jobbindex
Även Ams-chefen Bo Bylund betonar att ungdomar måste utbilda sig till yrken där jobb finns. Han vill att gymnasieskolorna för varje linjeinriktning ska ge eleverna en bedömning om möjligheterna att få jobb.

– Jag tycker att det vore bra om man på något sätt kunde säga att jobbindex för yrket på viss sikt. Hur stor chansen att det leder till ett jobb jämfört med andra jobb exempelvis, säger Bo Bylund.

Johanna Sundén
johanna.sunden@sr.se