Motstridiga uppgifter om jakten på Mladic

Den bosnienserbiske misstänkta krigsförbrytaren Ratko Mladic är på väg att ge upp, uppger flera serbiska källor på tisdagskvällen. Från flera håll kommer uppgifter om att Mladic redan har gripits, men det förnekas från officiellt håll.

Enligt uppgifterna från den serbiska tv-kanalen ska Mladic ha gripits i den serbiska huvudstaden Belgrad och ska nu överlämnas till FN:s krigsförbrytartribunal i Haag.

En högt uppsatt källa inom den serbiska säkerhetstjänsten säger att Ratko Mladic har lokaliserats och att myndigheter förhandlar med honom om ett överlämnande, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Det har flera gånger tidigare hävdats att ett gripande har varit nära.

Mladic är tillsammans med Radovan Karadzic den mest eftersökta krigsförbrytaren efter Bosnienkriget 1992-1995.

Om Ratko Mladic till slut kommer att infinna sig i Haag kommer han att åtalas för folkmord vid massakern på 8 000 muslimer i Srebrenica och för belägringen av Sarajevo under kriget i Bosnien som krävde 10 000 liv.

FAKTA: Efterlysta av FN-tribunalen (Källa: TT)

Av 161 misstänkta som åtalats vid FN:s krigsförbrytartribunal för det forna Jugoslavien (ICTY) är sex på fri fot:

Radovan Karadzic Bosnienserbernas president. Åtalades 1995 för folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Ratko Mladic Bosnienserbisk överbefälhavare. Åtalad för folkmord, delaktighet i folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten under det bosniska inbördeskriget.

Goran Hadzic President i den republik serber utropade i enklaven Krajina i Kroatien. Massakern i Vukovar 1991 nämns i åtalet.

Stojan Zupljanin Ingick i ledningen för ett serbkontrollerat område i Krajina, men på den bosniska sidan. I koncentrationsläger i Prijedor dödades fler än 1 500.

Vlastimir Djordjevic Serbisk general anklagad för krigsbrott i Kosovo 1998-99.

Zdavro Tolimir Bosnienserbisk general, åtalad för krigsbrott och brott mot mänskligheten i Srebrenica.