Ministern kallade till möte om vitryska hot

Vitryska medier har kritiserat flera utländska organisationer, bland dem fyra svenska, för att bedriva omstörtande verksamhet mot Vitryssland. Det fick biståndsminister Carin Jämtin att kalla samman riksdagspartierna och de svenska organisationer som verkar i Vitryssland.

I Vitryssland ökar spänningen inför presidentvalet i mars. President Alexander Lukasjenko manar till vaksamhet mot vad han kallar ”västinspirerade lögner och våld”.

Biståndsminister Carin Jämtin sammankallade mötet trots att hon inte tror att tidningshoten egentligen riktar sig mot svenskar.

– Det förtäckta hotet riktas i första hand mot vitryska organisationer, inte mot de utländska organisationerna. Syftet för oss är naturligtvis att visa för svenska organisationer att vi stödjer dem. För det bästa sättet att möta den här typen av förtäckta hot är genom öppenhet och fortsatta kontakter med vitryska organisationer. Det är också det de vitryska organisationerna vill, säger Carin Jämtin.

Fyra organisationer på listan
Det svenska engagemanget i Vitryssland kommer alltså inte att påverkas och Carin Jämtin har heller inte kontaktat de vitryska myndigheterna.

Den statliga vitryska tidningen publicerade i förra veckan en lista över utländska organisationer som tidningen anser ägnar sig åt omstörtande verksamhet mot Vitryssland. På listan finns fyra svenska organisationer, bland andra Sida.

Men Urban Ahlin som är ordförande i Riksdagens utrikesutskott och som väl känner till Vitryssland, har själv kontaktat den vitryske ambassadören för att få en förklaring.

– Jag bedömer det här som oroande, för det visar ändå att det finns några krafter i det vitryska samhället som inte tycker att det är bra att det finns kontakter mellan den vitryska befolkningen och myndigheter och svenska myndigheter, säger Urban Ahlin.

”Viktigt att stödja”
Sida satsar mellan 30 och 40 miljoner kronor varje år på bland annat demokratiprojekt i Vitryssland. Men Elsa Håstad som är samordnare för Sida:s arbete där ser artikeln som ett hot mot den inhemska befolkningen och betonar att Sida:s engagemang inte kommer att påverkas av tidningsskriverierna.

– Det är extra viktigt att vi visar vårt stöd eftersom de projekt vi har är just inom de områden som är extra viktiga att stödja. Så det är ännu viktigare att se till att den här verksamheten kan fortsätta och att vitryssar kan fortsätta att engagera sig i det de tycker är viktigt, säger Elsa Håstad.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se