Samarbete stoppar narkotika från Polen

Som EU:s yttre gräns är Polen ett viktigt transitland för heroinsmugglingen. I Polen tillverkas dessutom amfetamin i stora mängder, som sedan smugglas vidare till andra länder. Ett allt närmare polissamarbete gör det emellertid svårare för tillverkare och smugglare.

För den organiserade brottsligheten i Ukraina och Ryssland är Polen, med EU:s långa gräns österut, det hetaste transitlandet på heroinets väg till Europa och Skandinavien.

Länder som Sverige och Norge är speciellt intressanta eftersom priset i missbrukarleden där är högt.

Maffiasamarbete över gränserna
Samarbetet ökar mellan den polska maffian och de ukrainska och ryska ligorna, ”den organiserade brottsligheten har flyttat fram sina positioner” säger en poliskälla till Ekot.

Men Polen och de tre baltiska republikerna är inte bara intressanta transitländer utan också stora tillverkningsländer.

Långt mer än hälften av allt amfetamin på den svenska missbrukarmarknaden kommer från Polen. Dessutom förekommer amfetamin tillverkat i Estland bland svenska missbrukare och i Litauen tillverkas metamfetamin som bland annat smugglas till Sverige.

Rapporter i polska media berättar om hur polisen spränger hela laboratorier med välutbildade kemister anställda för narkotikatillverkningen.

Beslagen minskar
Den polska andelen av beslagtaget amfetamin i Sverige minskade under 2005 jämfört med rekordåret 2004. Minskningen kan bero på ett tätare samarbete mellan Östersjöländernas polismyndigheter.

På svenskt initiativ startade hösten 2004 ett stort samarbetsprojekt mellan Sverige, Polen och Baltikum för att bekämpa illegal tillverkning och smuggling av syntetiska droger.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se