Nytt virus från myggor drabbar fransk ö

I skuggan av fågelinfluensan oroar sig fransmännen för en helt annan smitta: Chikungunya. Det är ett virus som sprids av infekterade myggor och som nu drabbat över 110 000 personer på den franska ön La Réunion i Indiska oceanen.

Viruset Chikungunya sprider sig just nu mycket fort, 20 000 – 25 000 personer insjuknar varje vecka på La Réunion, där det bara bor knappt 800 000 människor.

Leder till starka smärtor
Det infekterade myggbettet leder till hög feber, starka smärtor och orörlighet. Det är normalt sett inte dödligt, men enligt franska hälsoministeriet har 52 personer dött i år som en följd av sjukdomen. Det finns inget vaccin.

Frankrike har i dagarna sänt 300 militärer för att bistå militären på plats, som med sprayer försöker att stoppa myggornas och viruset Chikungunyas härjningar.

Andra öar i närheten, som turistdestinationerna Seychellerna och Mauritius har också börjat rapportera om tusentals insjuknade. Världshälsoorganisationen sänder därför nu omgående ett läkarteam, som ska bedöma läget.

Viruset upptäcktes för ett år sedan i mindre skala, och ingen vet varför det nu sprider sig så fort.

Minskade turistinkomster
Fransyskan Ginette Abou visade i måndags i tv sina svullnade ben och talade om våldsamma smärtor.

Turisterna utgör en av öarnas främsta inkomstkällor, men allt fler avbokar nu sin semester. 18 000 hotellnätter har gått förlorade på La Réunion, enligt tv-kanalen LCI, som beräknar förlusten hittills till cirka 100 miljoner kronor.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se