Ny lag kan stoppa oseriös teleförsäljning

Regeringen är beredd att ändra lagstiftningen för att kunna stoppa de oseriösa företag i telefonförsäljningsbranschen som gång på gång bryter mot marknadsföringslagen. Det säger konsumentminister Ann-Christin Nykvist till P1 Konsument.

– Vi har ett generellt problem här, och jag är beredd att titta vidare på om vi kan förstärka lagstiftningen, säger Ann-Christin Nykvist.

Lurade konsumenter började redan 2003 höra av sig till Konsumentverket och Konsumentombudsmannen efter samtal från företaget Naturex. Löften om gratisprover av äppelcidervinäger eller omega-3-olja ledde i själva verket till kostnader och ett abonnemang på fler varor från företaget, något som konsumenterna förnekade att de gått med på.

Fick betala för påhittad order
Fler än 200 personer har anmält företaget. En av dem är Göran Ekroth i Stockholm.

– Jag kan inte fatta vad det är för mening med det för dem, för de gör så pass liten vinst ändå, och det måste vara många som liksom jag vägrar. Jag kan inte förstå vad deras strategi ekonomiskt är. Helt obegripligt, säger han.

Göran Ekroth var beredd på att proverna till honom och hans hustru skulle kosta cirka 30 kronor. Men när han även fick prover till fyra påhittade personer som skulle bo på samma adress och istället för 30 kronor skulle betala 360, då ilsknade han till och anmälde företaget.

Hos Konsumentombudsmannen är Naturex välkänt. Redan hösten 2004 förbjöd Konsumentombudsmannen Naturex att dels säga ”gratis” om varor som kostar pengar och dels att göra folk till kunder, utan att tala om det. Om företaget fortsatte skulle det tvingas böta 200 000 kronor.

Företaget accepterade vitesföreläggandet men fortsatte sedan precis på samma sätt.

Målet ligger i tingsrätten
Nästa steg för att stoppa företaget blev att låta en allmän domstol döma ut vitet, men sedan blev det stopp. Sedan förra sommaren ligger Konsumentombudsmannens stämningsansökan på Stockholms tingsrätt. Målet är klart att sätta ut till förhandling, men ännu har inget hänt.

Men även om tingsrätten framöver dömer ut vitet betyder inte det att företaget nödvändigtvis slutar att bryta mot marknadsföringslagen, tror ställföreträdande konsumentombudsman Marianne Åbyhammar.

Nästa steg för att få företaget att sluta är en så kallad marknadsstörningsavgift på upp till fem miljoner kronor. Men inte heller det är en garanti, menar Marianne Åbyhammar. Hon vill gå ett steg längre.

– Blir det här ett växande problem, som vi har sett att aggressiv telefonförsäljning börjar bli, då måste man överväga om man måste göra lagändringar, om den lagstiftning vi har nu inte är tillräcklig, säger Marianne Åbyhammar.

E-postregler kan kopieras
Konsumentminister Ann-Christin Nykvist håller alltså med om det och menar att liknande åtgärder inom EU visat sig vara effektiva.

– Vi har ett exempel, och det är ju e-posten, som vi har varit störda över inte bara i Sverige utan även i andra länder. Där har vi ju inom EU kommit överens om att man måste få ett förhandsgodkännande från konsumenten innan man över huvud taget får marknadsföra sig mot konsumenten. Det skulle kunna vara ett sätt att ytterligare förstärka konsumenternas ställning, säger Ann-Christin Nykvist.

Tror du att det finns gehör bland övriga politiska partier för att genomföra sådana här lagändringar?

– Ja, det tror jag. Jag är inte riktigt säker på alla partier, men att jag skulle kunna få en majoritet i riksdagen, det tror jag.

Kristin Axinge Jaslin, P1 Konsument
kristin.axinge@sr.se