Partiledardebatt om många ämnen

Under fredagens partiledardebatt angrep moderatledaren Bo Lundgren statsminister Göran Persson för bland annat skatterna, bristerna i vården och skolan och för företagsklimatet.
Fredagens partiledardebatt var den sista innan sommaren och moderatledaren Bo Lundgren tog bland annat tillfället i akt att driva med socialdemokraternas partoll ''stolta men inte nöjda''. Statsminister Göran Persson valde att starta debatten, inte med att svara Bo Lundgren, utan bland annat tala om moderaternas inställning till Nato. Enligt moderaternas hemsida sa Bo Lundgren nyligen i Washington att ett naturligt nästa steg för Sverige är ett natomedlemsskap. Folkpartiledaren Lars Leijonborg anklagade Göran Persson för att undvika inrikesfrågorna med allt tal om Nato. Men Göran Persson sa också i i debatten att Sverige aldrig gått in i en fyraårsperiod med så goda förutsättningar. Centerns Lena Ek anklagade vänsterpartiledaren Gudrun Schyman för att ha medverkat när regeringen sänkt skatterna så att höginkomsttagare fått mest pengar i plånboken. Men Gudrun Schyman tyckte att det viktiga är att höja kvinnolönerna för sjuksköterskor och andra kvinnor i kommuner och landsting. Krisdemokraternas ledare Alf Svensson sa att sa att hans parti vill att fler ska få föräldrapenning och att den ska höjas till 90 procent. Därmed bjuder kristdemokraterna över alla andra partier. Flera av partiledarna varnade för att främlingsfientligheten kan öka även i Sverige. Miljöpartiets nya språkrör Maria Wetterstrand, som debuterade på fredagen, tyckte att det var fel av regeringen att den nu arbetar för en gemnsam flyktingpolitik i EU.
Fredrik Furtenbach, politisk reporter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".