2005 bästa året hittills för bankerna

När alla de fyra storbankerna i Sverige nu har redovisat hur det gick förra året kan man sammanfatta det hela med att 2005 blev det bästa året hittills för bankerna. På onsdagen redovisade Nordea sina siffror. Vinsten blev 2,3 miljarder euro.

Nordens största bank, Nordea, redovisar i euro och vinsten för 2005 blev 2,3 miljarder euro, motsvarande 21,6 miljarder kronor räknat på onsdagens eurokurs. Vinsten ökade med 28 procent jämfört med 2004. 

Det är inte många andra företag i Sverige som kan visa på en så stor vinst, och bara Vattenfall med 26,3 miljarder och Ericsson med 33,3 miljarder kronor kommer före på topplistan.

Högt på vinsttopplistor
Men de tre andra storbankerna, SEB, Handelsbanken och Föreningssparbanken, hamnar också högt upp på alla vinst-topplistor. SEB: 11,2 miljarder, Handelsbanken: 15,7 miljarder och Föreningssparbanken redovisade en vinst på 12,8 miljarder kronor.  

Tillsammans med Nordeas 21,6 miljarder blir storbankernas samlade vinst 2005 hela 61,3 miljarder kronor.  

Höjd utdelning
Alla fyra förslår höjd utdelning till aktieägarna, vilket i Nordeas fall innebär många sköna miljarder till svenska staten som äger 19 procent av banken.

Ska man säga något negativt om 2005 för bankernas del så kan det möjligen vara att marginalerna fortsätter att vara pressade. Trots kraftigt höjda volymer både för utlåningsdelen och handeln med värdepapper efter ett starkt börsår, så ökar inte intäkterna lika starkt som volymerna.

Detta kan tyckas vara ett lyxproblem för bankerna, men det låga ränteläget gör att de inte tjänar lika mycket som förut. 

Oavsett detta räknar de fyra storbankerna med att även 2006 ska ge en stark volymtillväxt och det betyder en tro på fortsatt stark börs och att hushållen fortsätter att låna som aldrig förr. 

”2005 var det bästa året hittills”, kan alla bankdirektörer säga med en mun, och de behöver inte ens längre skratta hela vägen till banken. 

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se